PLACKI ZIEMNIACZANE
Mimozami jesień się zaczyna...a skoro Jesień to wykopki...a skoro wykopki to ziemniaki...pyszniutkie...świeżutkie...wiem! wiem! mają trochę kalorii, ale raz na jakiś czas można pozwolić sobie na odrobinę szaleństwa...na najlepsze PLACKI ZIEMNIACZANE ... na świecie!!!
oto przepis:
-do garnka wrzucamy 1 kg ziemniaków pokrojonych na kawałki,
-150 g cebuli przekrojonej na pół,
-1 łyżka soku z cytryny,
-1 łyżeczka soli,
-1/4-1/2 łyżeczki pieprzu,
-30-40 g mąki kukurydzianej,
-30-40 g płatków owsianych,
-1 jajko
Rozdrabniamy przy pomocy kopystki od 12 do 25 s / w zależności czy chcemy wiórki czy bardziej zmielone.
Na rozgrzaną patelnię nakładamy 2 czubate łyżki masy, spłaszczamy, smażymy z obu stron i odsączyć z nadmiaru tłuszczu...
SMACZNEGO...
oto przepis:
-do garnka wrzucamy 1 kg ziemniaków pokrojonych na kawałki,
-150 g cebuli przekrojonej na pół,
-1 łyżka soku z cytryny,
-1 łyżeczka soli,
-1/4-1/2 łyżeczki pieprzu,
-30-40 g mąki kukurydzianej,
-30-40 g płatków owsianych,
-1 jajko
Rozdrabniamy przy pomocy kopystki od 12 do 25 s / w zależności czy chcemy wiórki czy bardziej zmielone.
Na rozgrzaną patelnię nakładamy 2 czubate łyżki masy, spłaszczamy, smażymy z obu stron i odsączyć z nadmiaru tłuszczu...
SMACZNEGO...
Komentarze
Prześlij komentarz