ZUPA POMIDOROWA SPOD SZRENICY

Uwielbiamy zupę pomidorową ... i jeśli mamy na nią ochotę to najczęściej robię właśnie tę...spod Szrenicy!
Jest przepyszna... i poza tym bardzo szybko wykonuje się, kwestia dosłownie kilku minut...     


Składniki:

120 g marchewki, pokrojonej na kawałki

  • 60 g korzenia pietruszki, pokrojonego na kawałki
  • 3 łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
  • 50 g masła
  • 400 - 500 g pomidorów, bez skórki, pokrojonych w ćwiartki
  • 100 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
  • 400 g wody
  • natka pietruszki, drobno pokrojona, do dekoracji
  • Sposób przygotowania:

    1. Do naczynia miksującego włożyć marchewkę i korzeń pietruszki, rozdrobnić 7 s/obr. 6.
    2. Dodać koncentrat bulionu drobiowego, masło, pomidory, cebulę, sól i pieprz, gotować 8 min/100°C/obr. 2, następnie zmiksować 40 s/obr. 5 -10, stopniowo zwiększając obroty.
    3. Dodać wodę, gotować 6 min/100°C/obr. 2
    4. Zupę posypać natką pietruszki. Podawać na ciepło. 
    5. Ja dodałam czosnku niedźwiedziego...polecam!!!
    6. I dzisiaj mieliśmy ochotę na ryż do pomidorowej...
    7.   Szrenica... Smacznego!!!

Komentarze

Popularne posty