CHLEB PSZENNY / DROŻDŻE
PYSZNIUTKI chleb pszenny lub BAGIETKI...
składniki:
składniki:
- 40 g świeżych drożdży, pokruszonych
- 1 łyżeczka cukru
- 300 g maślanki
- 500 g mąki pszennej
- 25 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa porcja do natłuszczenia formy
- 1 łyżeczka soli
- wykonanie:
- Do naczynia miksującego włożyć drożdże, dodać cukier i maślankę, podgrzewać
2 min/37°C/obr. 1 . - Dodać mąkę, oliwę i sól, wyrobić
2 min/ . - Ciasto przełożyć do innego naczynia, przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 30 min.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Podłużną formę (dł. 35 cm) natłuścić lub dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Ciasto przełożyć do przygotowanej formy lub uformować bochenek i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Chleb ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 min.
- Piec 30-35 min (200°C). Kroić i podawać po ostudzeniu.
- PORADY!!!
- Z ciasta można uformować 3 bagietki, naciąć je ukośnie, posmarować wodą i piec 25 min. w
temp. 200°C. - Do ciasta można dodać
100 g dowolnych ziaren (słonecznika, dyni, siemienia lnianego,itp.).
Komentarze
Prześlij komentarz