CHLEB PSZENNY / DROŻDŻE

PYSZNIUTKI chleb pszenny  lub  BAGIETKI...

składniki:
  • 40 g świeżych drożdży, pokruszonych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 300 g maślanki
  • 500 g mąki pszennej
  • 25 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa porcja do natłuszczenia formy
  • 1 łyżeczka soli
  • wykonanie:
  • Do naczynia miksującego włożyć drożdże, dodać cukier i maślankę, podgrzewać 2 min/37°C/obr. 1.
  • Dodać mąkę, oliwę i sól, wyrobić 2 min/.
  • Ciasto przełożyć do innego naczynia, przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 30 min.
  • Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Podłużną formę (dł. 35 cm) natłuścić lub dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  • Ciasto przełożyć do przygotowanej formy lub uformować bochenek i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Chleb ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 min.
  • Piec 30-35 min (200°C). Kroić i podawać po ostudzeniu.
  • PORADY!!!

  • Z ciasta można uformować 3 bagietki, naciąć je ukośnie, posmarować wodą i piec 25 min. w temp. 200°C.

    • Do ciasta można dodać 100 g dowolnych ziaren (słonecznika, dyni, siemienia lnianego, itp.).

Komentarze

Popularne posty