AZJATYCKI RYŻ Z WARZYWAMI

NIEBO W GĘBIE...przepyszny ryż... 

Składniki

  • 110 g zielonej papryki, pokrojonej w słupki (ok. 3 cm x 3 mm)
  • 65 g czerwonej papryki, pokrojonej w słupki (ok. 3 cm x 3 mm)
  • 250 g pieczarek, pokrojonych w plastry
  • 120 g marchewki, pokrojonej w słupki (ok. 3 cm x 3 mm)

Ryż

  • 300 g ryżu
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g oliwy z oliwek
  • 800 g wody
  • 10 g soli

Stir-fry


  • 1 ząbek czosnku
  • 10 g imbiru, świeżego korzenia
  • 45 g selera naciowego, pokrojonego na kawałki
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 70 g boczku, pokrojonego w 2,5 cm paski
  • 200 g cebuli, pokrojonej w piórka
  • 200 g kiełków soi, świeżych
  • 50 g sosu sojowego
  • ½ łyżeczki curry, mielonego
  • ½ łyżeczki kurkumy, mielonej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 szczypta pieprzu cayenne
  • 1 łyżka ziaren sezamu
  • Sposób przygotowania

    1. Na pokrywie naczynia miksującego umieścić dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej paprykę zieloną i paprykę czerwoną. Włożyć wkład Varomy, odważyć do niego pieczarki i marchewkę, nałożyć pokrywę, odstawić.

    Ryż

    1. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, odważyć do niego ryż, odstawić.
    2. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, dodać oliwę, dusić 5 min/120°C/obr. 2.
    3. Dodać wodę i sól, włożyć koszyczek z ryżem, gotować 11 min/100°C/obr. 4. Dokładnie przemieszać kopystką..
    4. Na pokrywie naczynia miksującego umieścić przystawkę Varoma, gotować na parze 16 min/Varoma/obr. 2.
    5. Zdjąć przystawkę Varoma, warzywa odsączyć z nadmiaru płynu, przełożyć do osobnego naczynia, odstawić.
    6. Wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki. Ryż przełożyć naczynia, w którym znajdują się ugotowane na Varomie warzywa. Umyć naczynie miksujące.

    Stir-fry






    1. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, imbir i seler naciowy, rozdrobnić 3 s/obr. 5, dodać oliwę, dusić 2 min/120°C/obr. 1.
    2. Dodać boczek, dusić bez założonej miarki 5 min/120°C//obr. 1.
    3. Dodać cebulę, dusić 5 min/120°C//obr. 1. Dodać kiełki soi, sos sojowy, curry, kurkumę, paprykę słodką i pieprz cayenne, dusić 3 min/120°C/obr. 1.
    4. Zawartość naczynia miksującego przełożyć do naczynia, w którym znajdują się warzywa i ryż, całość wymieszać przy pomocy kopystki, wierzch posypać sezamem.
    5. Azjatycki ryż z warzywami podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Komentarze

  1. Dlaczego zdjęcie nieba? Otóż dlatego, że tak jak napisałam na początku ten RYŻ...to niebo w gębie! Hihi...😋😋😋😋😋

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty