AZJATYCKI RYŻ Z WARZYWAMI
NIEBO W GĘBIE...przepyszny ryż...
Składniki
- 110 g zielonej papryki, pokrojonej w słupki (ok. 3 cm x 3 mm)
- 65 g czerwonej papryki, pokrojonej w słupki (ok. 3 cm x 3 mm)
- 250 g pieczarek, pokrojonych w plastry
- 120 g marchewki, pokrojonej w słupki (ok. 3 cm x 3 mm)
Ryż
- 300 g ryżu
- 2 ząbki czosnku
- 50 g oliwy z oliwek
- 800 g wody
- 10 g soli
Stir-fry
- 1 ząbek czosnku
- 10 g imbiru, świeżego korzenia
- 45 g selera naciowego, pokrojonego na kawałki
- 40 g oliwy z oliwek
- 70 g boczku, pokrojonego w 2,5 cm paski
- 200 g cebuli, pokrojonej w piórka
- 200 g kiełków soi, świeżych
- 50 g sosu sojowego
- ½ łyżeczki curry, mielonego
- ½ łyżeczki kurkumy, mielonej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 szczypta pieprzu cayenne
- 1 łyżka ziaren sezamu
Sposób przygotowania
- Na pokrywie naczynia miksującego umieścić dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej paprykę zieloną i paprykę czerwoną. Włożyć wkład Varomy, odważyć do niego pieczarki i marchewkę, nałożyć pokrywę, odstawić.
Ryż
- Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, odważyć do niego ryż, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, dodać oliwę, dusić
5 min/120°C/obr. 2 . - Dodać wodę i sól, włożyć koszyczek z ryżem, gotować
11 min/100°C/obr. 4 . Dokładnie przemieszać kopystką.. - Na pokrywie naczynia miksującego umieścić przystawkę Varoma, gotować na parze
16 min/Varoma/obr. 2 . - Zdjąć przystawkę Varoma, warzywa odsączyć z nadmiaru płynu, przełożyć do osobnego naczynia, odstawić.
- Wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki. Ryż przełożyć naczynia, w którym znajdują się ugotowane na Varomie warzywa. Umyć naczynie miksujące.
Stir-fry
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, imbir i seler naciowy, rozdrobnić
3 s/obr. 5 , dodać oliwę, dusić2 min/120°C/obr. 1 . - Dodać boczek, dusić bez założonej miarki
5 min/120°C//obr. 1 . - Dodać cebulę, dusić
5 min/120°C//obr. 1 . Dodać kiełki soi, sos sojowy, curry, kurkumę, paprykę słodką i pieprz cayenne, dusić3 min/120°C/obr. 1 . - Zawartość naczynia miksującego przełożyć do naczynia, w którym znajdują się warzywa i ryż, całość wymieszać przy pomocy kopystki, wierzch posypać sezamem.
- Azjatycki ryż z warzywami podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Dlaczego zdjęcie nieba? Otóż dlatego, że tak jak napisałam na początku ten RYŻ...to niebo w gębie! Hihi...😋😋😋😋😋
OdpowiedzUsuń