TAGLIATELLE ZE SZPINAKIEM
PYSZNE...SZYBKIE...ŁATWE W PRZYGOTOWANIU...polecam!
- 500 g makaronu, suchego, typu tagliatelle, z pszenicy durum
- woda, ilość do ugotowania makaronu
- 80 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
- 100 g cebuli, przekrojonej na pół
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 40 g oliwy z oliwek
- 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 1 łyżeczka soli
- 1 - 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 3 - 4 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
- 400 - 450 g liści szpinaku baby, świeżych
Sposób przygotowania
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej makaron. W dużym garnku zagotować wodę, dodać odważony makaron, gotować według instrukcji na opakowaniu.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić
10 s/obr. 10 . Przełożyć do innego naczynia, odstawić. - Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić
3 s/obr. 5 . Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. - Dodać oliwę, dusić
2 min/120°C/obr. 1 . - Dodać śmietanę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową, gotować
3 min/100°C/obr. 1 . - Dodać 20 g rozdrobnionego parmezanu, wymieszać
7 s/obr. 3 . - Dodać 200-225 g szpinaku, odparować
7 min/Varoma//obr. 1 , w tym czasie stopniowo dodawać przez otwór w pokrywie naczynia miksującego pozostałe 200-225 g szpinaku. - Ugotowany makaron przełożyć do dużej miski, polać sosem szpinakowym, wymieszać kopystką, rozłożyć na talerze i posypać pozostałym parmezanem.
- Tagliatelle ze szpinakiem podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Komentarze
Prześlij komentarz