TAGLIATELLE ZE SZPINAKIEM

PYSZNE...SZYBKIE...ŁATWE  W  PRZYGOTOWANIU...polecam!




  • 500 g makaronu, suchego, typu tagliatelle, z pszenicy durum
  • woda, ilość do ugotowania makaronu
  • 80 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 100 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 - 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 3 - 4 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
  • 400 - 450 g liści szpinaku baby, świeżych

Sposób przygotowania



  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej makaron. W dużym garnku zagotować wodę, dodać odważony makaron, gotować według instrukcji na opakowaniu.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić 10 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić 3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  4. Dodać oliwę, dusić 2 min/120°C/obr. 1.
  5. Dodać śmietanę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową, gotować 3 min/100°C/obr. 1.
  6. Dodać 20 g rozdrobnionego parmezanu, wymieszać 7 s/obr. 3.
  7. Dodać 200-225 g szpinaku, odparować 7 min/Varoma//obr. 1, w tym czasie stopniowo dodawać przez otwór w pokrywie naczynia miksującego pozostałe 200-225 g szpinaku.
  8. Ugotowany makaron przełożyć do dużej miski, polać sosem szpinakowym, wymieszać kopystką, rozłożyć na talerze i posypać pozostałym parmezanem.
  9. Tagliatelle ze szpinakiem podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Komentarze

Popularne posty