SERNIK NA ZIMNO Z GALARETKĄ I OWOCAMI

BARDZO PYSZNY SERNICZEK....

Składniki

1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej, w proszku, słodzonej (do masy serowej)



  • woda, gorąca, do rozpuszczenia galaretek
  • 1 opakowanie galaretki wiśniowej, w proszku, słodzonej (na wierzch sernika)
  • 100 g cukru
  • 60 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 500 g twarogu, pokrojonego na kawałki
  • 1 opakowanie biszkoptów (100 g)
  • owoce, świeże (np. truskawki, banany, maliny)
  • Galaretkę brzoskwiniową rozpuścić w ½ ilości gorącej wody podanej na opakowaniu, odstawić do ostudzenia, aż galaretka zacznie delikatnie tężeć. Galaretkę wiśniową rozpuścić w ¾ ilości gorącej wody podanej na opakowaniu, odstawić do ostudzenia
  • Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zmielić 15 s/obr. 10.
  • Dodać masło, podgrzewać 3 min/60°C/obr. 1, pozostawić do ostudzenia w naczyniu miksującym.
  • Do naczynia miksującego dodać twaróg, wymieszać przy pomocy kopystki 1 min 30 s/obr. 6, następnie wymieszać 1 min 30 s/obr. 6, w tym czasie przez otwór w pokrywie naczynia miksującego stopniowo wlewać ostudzoną, tężejącą galaretkę brzoskwiniową. Po wlaniu całej galaretki założyć miarkę, aby zapobiec chlapaniu zawartości naczynia miksującego.
  • Dno tortownicy (Ø 24 cm) wyłożyć biszkoptami, przełożyć na nie masę serową, odstawić do lodówki. Gdy masa stężeje, ułożyć na niej kawałki owoców i zalać całość tężejącą galaretką wiśniową. Ponownie odstawić do lodówki na kilka godzin.
  • Sernik na zimno z galaretką i owocami podawać schłodzony.

Komentarze

Popularne posty