SERNIK NA ZIMNO Z GALARETKĄ I OWOCAMI
BARDZO PYSZNY SERNICZEK....
Składniki
1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej, w proszku, słodzonej (do masy serowej)
- woda, gorąca, do rozpuszczenia galaretek
- 1 opakowanie galaretki wiśniowej, w proszku, słodzonej (na wierzch sernika)
- 100 g cukru
- 60 g masła, pokrojonego na kawałki
- 500 g twarogu, pokrojonego na kawałki
- 1 opakowanie biszkoptów (100 g)
- owoce, świeże (np. truskawki, banany, maliny)
- Galaretkę brzoskwiniową rozpuścić w ½ ilości gorącej wody podanej na opakowaniu, odstawić do ostudzenia, aż galaretka zacznie delikatnie tężeć. Galaretkę wiśniową rozpuścić w ¾ ilości gorącej wody podanej na opakowaniu, odstawić do ostudzenia
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zmielić
15 s/obr. 10 . - Dodać masło, podgrzewać
3 min/60°C/obr. 1 , pozostawić do ostudzenia w naczyniu miksującym. - Do naczynia miksującego dodać twaróg, wymieszać przy pomocy kopystki
1 min 30 s/obr. 6 , następnie wymieszać1 min 30 s/obr. 6 , w tym czasie przez otwór w pokrywie naczynia miksującego stopniowo wlewać ostudzoną, tężejącą galaretkę brzoskwiniową. Po wlaniu całej galaretki założyć miarkę, aby zapobiec chlapaniu zawartości naczynia miksującego. - Dno tortownicy (Ø 24 cm) wyłożyć biszkoptami, przełożyć na nie masę serową, odstawić do lodówki. Gdy masa stężeje, ułożyć na niej kawałki owoców i zalać całość tężejącą galaretką wiśniową. Ponownie odstawić do lodówki na kilka godzin.
- Sernik na zimno z galaretką i owocami podawać schłodzony.
Komentarze
Prześlij komentarz