Przejdź do głównej zawartości
CHLEB M. / DROŻDŻE / NAJLEPSZY!!!
- pyszny chlebek na drożdżach....pyszny! To za mało
powiedziane...jest PRZEPYSZNY, wiele chlebków już piekłam, ale ten jest chyba NAJLEPSZY pięknie wyrasta...
- 1 MT otrąb (mieszanka np. pszennych, żytnich, orkiszowych)
- 1 MT płatków owsianych
- 1 MT pestek słonecznika
- 1 MT siemienia lnianego
- 1 MT pestek dyni
- 1 łyżeczka cukru
- 40 g świeżych drożdży
- 500 g mąki pszennej typ 650, /lub 100 g zmielonego ziarna i 400 g mąki/
- 2 łyżeczki soli
- 450 g ciepłej wody
PRZYGOTOWANIE
- Składniki włożyć w podanej kolejności. Wyrobić bez MT: czas 3 min/zamknięte naczynie/kłos.
- Po wyrobieniu wyłożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia - do wyrośnięcia. Jak podwoi swoją objętość - Piec 200 stopni C/pozycja góra-dół/1 godzina.
- PORADY - Przepis ten można modyfikować wedle upodobań, np. na początek włożyć do naczynia 250 g mąki żytniej a na koniec 250 g mąki pszennej. - To ciasto jest „mokre” i samo nie wyjdzie z TM bez oblepienia noży. Najlepiej moczyć kopystkę zimną wodą i nią wyjmować ciasto.
Komentarze
Prześlij komentarz