CHLEB M. / DROŻDŻE / NAJLEPSZY!!!

  • pyszny chlebek na drożdżach....pyszny! To za mało   
    powiedziane...jest PRZEPYSZNY, wiele chlebków już piekłam, ale ten jest chyba NAJLEPSZY  pięknie wyrasta...

  • 1 MT otrąb (mieszanka np. pszennych, żytnich, orkiszowych)
  • 1 MT płatków owsianych
  • 1 MT pestek słonecznika
  • 1 MT siemienia lnianego
  • 1 MT pestek dyni
  • 1 łyżeczka cukru
  • 40 g świeżych drożdży
  • 500 g mąki pszennej typ 650, /lub 100 g zmielonego ziarna i 400 g mąki/
  • 2 łyżeczki soli
  • 450 g ciepłej wody

  • PRZYGOTOWANIE                         

    1. Składniki włożyć w podanej kolejności. Wyrobić bez  MT: czas 3 min/zamknięte naczynie/kłos.

    2. Po wyrobieniu wyłożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia - do wyrośnięcia. Jak podwoi swoją objętość - Piec 200 stopni C/pozycja góra-dół/1 godzina.                                                                                 
    3. PORADY                                                                                                                                                                             - Przepis ten można modyfikować wedle upodobań, np. na początek włożyć do naczynia 250 g mąki żytniej a na koniec 250 g mąki pszennej.                                                                                               - To ciasto jest „mokre” i samo nie wyjdzie z TM bez oblepienia noży. Najlepiej moczyć kopystkę zimną wodą i nią wyjmować ciasto.



Komentarze

Popularne posty