GOŁĄBKI
GOŁĄBKI....gołąbki...
Gołąbki
- 10 liści kapusty włoskiej, dużych
- 1700 g wody
- 250 g ryżu długoziarnistego
- 120 g cebuli, przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 100 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 6 - 7 gałązek natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 30 g masła
- 250 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry, pokrojonych na kawałki
- 200 g mięsa wieprzowego, mielonego
- 1 ½ łyżeczki soli
- ¾ - 1 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 - 1 ½ przyprawy uniwersalnej, wykonanej w TM
Sos pomidorowy
- 80 g cebuli, przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
- 30 g masła
- 600 g pomidorów, pokrojonych na kawałki
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
- sól, do smaku
- pieprz czarny, mielony, do smaku
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- ½ łyżeczki cukru
Gołąbki
- Z liści kapusty usunąć twarde nasady. Ułożyć je w dolnej części przystawki Varoma, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać 1000 g wody, włożyć koszyczek, odważyć do niego ryż, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze
23 min/Varoma/obr. 1 . Zdjąć przystawkę Varoma, ugotowane na parze liście kapusty opłukać zimną wodą, ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące. - Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek, marchewkę i natkę pietruszki, rozdrobnić
6 s/obr. 5 . Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. - Dodać masło, dusić
3 min/120°C/obr. 1 . - Dodać kurczaka, rozdrobnić
12 s/obr. 6 . - Dodać ugotowany ryż, wieprzowinę, sól, pieprz i przyprawę uniwersalną, wymieszać przy pomocy kopystki
30 s//obr. 4 , przełożyć do innego naczynia, w razie potrzeby doprawić do smaku. Nadzienie ułożyć na liściach kapusty, zwinąć gołąbki, w dolnej części przystawki Varoma ułożyć cztery, a na wkładzie Varomy sześć gołąbków zachodzącymi na siebie końcami liści do dołu. - Do naczynia miksującego wlać pozostałe 700 g wody, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze
40 min/Varoma/obr. 1 . Zdjąć przystawkę Varoma i odstawić w ciepłe miejsce. Opróżnić naczynie miksujące.
Sos pomidorowy
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić
4 s/obr. 5 . Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. - Dodać masło, dusić
3 min/120°C/obr. 1 . - Dodać pomidory, zmiksować
30 s/obr. 9 . - Dodać koncentrat bulionu drobiowego, sól, pieprz, skrobię i cukier, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować
12 min/100°C/obr. 2 . Założyć miarkę na pokrywę naczynia miksującego, zmiksować30 s/obr. 4 -8, stopniowo zwiększając obroty. - Gołąbki podawać na ciepło, polane sosem pomidorowym.
- PORADY...
- Do sosu pomidorowego w
punkcie 8. można dodać50-80 g czerwonej papryki. - Farszem do gołąbków można także nadziać wydrążone czerwone papryki i zapiec je w piekarniku.
Komentarze
Prześlij komentarz