GOŁĄBKI


GOŁĄBKI....gołąbki... 


Gołąbki

  • 10 liści kapusty włoskiej, dużych
  • 1700 g wody
  • 250 g ryżu długoziarnistego
  • 120 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g marchewki, pokrojonej na kawałki
  • 6 - 7 gałązek natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 30 g masła
  • 250 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry, pokrojonych na kawałki
  • 200 g mięsa wieprzowego, mielonego
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • ¾ - 1 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 - 1 ½ przyprawy uniwersalnej, wykonanej w TM

Sos pomidorowy

  • 80 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
  • 30 g masła
  • 600 g pomidorów, pokrojonych na kawałki
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
  • sól, do smaku
  • pieprz czarny, mielony, do smaku
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • ½ łyżeczki cukru
  • Gołąbki               

    1. Z liści kapusty usunąć twarde nasady. Ułożyć je w dolnej części przystawki Varoma, odstawić.
    2. Do naczynia miksującego wlać 1000 g wody, włożyć koszyczek, odważyć do niego ryż, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze 23 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, ugotowane na parze liście kapusty opłukać zimną wodą, ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
    3. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek, marchewkę i natkę pietruszki, rozdrobnić 6 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
    4. Dodać masło, dusić 3 min/120°C/obr. 1.
    5. Dodać kurczaka, rozdrobnić 12 s/obr. 6.
    6. Dodać ugotowany ryż, wieprzowinę, sól, pieprz i przyprawę uniwersalną, wymieszać przy pomocy kopystki 30 s//obr. 4, przełożyć do innego naczynia, w razie potrzeby doprawić do smaku. Nadzienie ułożyć na liściach kapusty, zwinąć gołąbki, w dolnej części przystawki Varoma ułożyć cztery, a na wkładzie Varomy sześć gołąbków zachodzącymi na siebie końcami liści do dołu.
    7. Do naczynia miksującego wlać pozostałe 700 g wody, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze 40 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma i odstawić w ciepłe miejsce. Opróżnić naczynie miksujące.

    Sos pomidorowy

    1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić 4 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
    2. Dodać masło, dusić 3 min/120°C/obr. 1.
    3. Dodać pomidory, zmiksować 30 s/obr. 9.
    4. Dodać koncentrat bulionu drobiowego, sól, pieprz, skrobię i cukier, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować 12 min/100°C/obr. 2. Założyć miarkę na pokrywę naczynia miksującego, zmiksować 30 s/obr. 4-8, stopniowo zwiększając obroty.
    5. Gołąbki podawać na ciepło, polane sosem pomidorowym.
    6. PORADY...
    7. Do sosu pomidorowego w punkcie 8. można dodać 50-80 g czerwonej papryki.
    8. Farszem do gołąbków można także nadziać wydrążone czerwone papryki i zapiec je w piekarniku.

Komentarze

Popularne posty