SERNIK Z MASCARPONE NA ZIMNO, BEZ CUKRU

Bardzo pyszny serniczek...ja użyłam Malin !!!


Składniki

200 g herbatników, bez cukru



  • 90 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 100 g wody
  • 3 czubate łyżeczki żelatyny w proszku
  • 500 g śmietany, min. 30% tłuszczu, schłodzonej
  • 250 g sera mascarpone, schłodzonego, podzielonego na kawałki
  • 1 laska wanilii
  • 100 g ksylitolu
  • 150 - 170 g dżemu bez dodatku cukru, dowolnego
  • WYKONANIE:
  • Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć herbatniki, rozdrobnić 5 s/obr. 10.
  • Dodać masło, wymieszać 5 s/obr. 5. Przełożyć do tortownicy (Ø 22 cm) i za pomocą dłoni rozprowadzić po całej powierzchni, dociskając do dna. Odstawić do lodówki. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  • Na pokrywie naczynia miksującego postawić szklankę, odważyć do niej 50 g wody, dodać żelatynę, wymieszać, odstawić do napęcznienia.
  • Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać śmietanę, dodać ser mascarpone, ubijać bez założonej miarki do uzyskania konsystencji kremu/obr. 3Zdjąć motylek. Masę przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  • Laskę wanilii przekroić wzdłuż, za pomocą noża wyskrobać nasiona, odstawić.
  • Do naczynia miksującego wlać pozostałe 50 g wody, dodać ksylitol i nasiona wanilii, gotować 3 min/100°C/obr. 2.
  • Dodać napęczniałą żelatynę, wymieszać 15 s/obr. 3.
  • Założyć motylek. Dodać 200 g przygotowanej wcześniej masy ze śmietany i mascarpone, wymieszać 10 s/obr. 2.5.
  • Dodać pozostałą przygotowaną wcześniej masę ze śmietany i mascarpone, wymieszać 15 s/obr. 2.5Zdjąć motylek. Masę przelać na przygotowany wcześniej spód, wyrównać powierzchnię za pomocą kopystki, odstawić do lodówki na min. 4 godz.
  • Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej dżem. Dżem rozsmarować na powierzchni schłodzonego sernika.
  • Sernik z mascarpone na zimno podawać jako deser.
  • Ksylitol to naturalny słodzik pozyskiwany z drewna drzew liściastych, głównie brzozy. Cechuje się niskim indeksem glikemicznym i niższą niż cukier wartością energetyczną. Ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, ponadto pomaga zapobiegać próchnicy zębów. Spożycie w nadmiernych ilościach może wywołać efekt przeczyszczający.

Komentarze

Popularne posty