CIASTECZKA NA MYŚLENIE
CIASTECZKA NA MYŚLENIE
- 40 g orzechów włoskich, łuskanych
- 40 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao, pokrojonej na kawałki
- 40 g żurawiny, suszonej
- 85 g masła, pokrojonego na kawałki
- 60 g masła orzechowego
- 80 g brązowego cukru
- 1 jajko
- 150 g płatków owsianych
- 30 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać orzechy włoskie, dodać gorzką czekoladę i żurawinę, rozdrobnić
3 s/obr. 7 . Przełożyć do innego naczynia, odstawić. - Do naczynia miksującego włożyć masło, podgrzewać
3 min/70°C/obr. 1 . - Dodać masło orzechowe, cukier i jajko, wymieszać
15 s/obr. 4 . - Dodać płatki owsiane, mąkę pszenną i proszek do pieczenia, wymieszać
15 s/obr. 5 . Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. - Dodać rozdrobnione wcześniej orzechy, czekoladę i żurawinę, wymieszać
5 s/obr. 4 . Ciasto przełożyć do innego naczynia, w razie potrzeby składniki wymieszać kopystką. - Za pomocą łyżki nabierać porcje ciasta, dłońmi formować kulki (Ø 3 cm), spłaszczać i kłaść je na przygotowanej wcześniej blasze, zachowując ok. 5 cm odstępy.
- Piec 10-12 min (200°C). Upieczone ciastka ostrożnie przenieść na kratkę i odstawić do ostudzenia.
- Ciastka na myślenie podawać jako drugie śniadanie lub deser.
Komentarze
Prześlij komentarz