CIASTECZKA NA MYŚLENIE

CIASTECZKA  NA  MYŚLENIE


  • 40 g orzechów włoskich, łuskanych          
  • 40 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao, pokrojonej na kawałki
  • 40 g żurawiny, suszonej
  • 85 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 60 g masła orzechowego
  • 80 g brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 150 g płatków owsianych
  • 30 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia      
  • Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  • Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać orzechy włoskie, dodać gorzką czekoladę i żurawinę, rozdrobnić 3 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  • Do naczynia miksującego włożyć masło, podgrzewać 3 min/70°C/obr. 1.
  • Dodać masło orzechowe, cukier i jajko, wymieszać 15 s/obr. 4.
  • Dodać płatki owsiane, mąkę pszenną i proszek do pieczenia, wymieszać 15 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  • Dodać rozdrobnione wcześniej orzechy, czekoladę i żurawinę, wymieszać 5 s/obr. 4. Ciasto przełożyć do innego naczynia, w razie potrzeby składniki wymieszać kopystką.
  • Za pomocą łyżki nabierać porcje ciasta, dłońmi formować kulki (Ø 3 cm), spłaszczać i kłaść je na przygotowanej wcześniej blasze, zachowując ok. 5 cm odstępy.
  • Piec 10-12 min (200°C). Upieczone ciastka ostrożnie przenieść na kratkę i odstawić do ostudzenia.
  • Ciastka na myślenie podawać jako drugie śniadanie lub deser.

Komentarze

Popularne posty