KRINGEL

...Pyszny kringel estoński, czyli wieniec drożdżowy z nadzieniem cynamonowym lub marcepanowym...
W tym przypadku ...CYNAMONOWY!

Oj czaję się na niego od dłuższego czasu...
I myślę że właśnie nadszedł już na niego czas...🍩🥧😋😋😋
...  I ?   tak...tak... i  właśnie dzisiaj został wykonany!
Trochę jest przy nim zabawy...miałam problem z wałkowaniem...w końcu rękoma "rozwałkowałam"  haha.......ale jest pyszny, naprawdę!

S K Ł A D N I K I :
                       Ciasto
  • 125 g mleka, ciepłego
  • 30 g świeżych drożdży, pokruszonych
  • 50 g cukru
  • 300 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 1 szczypta soli
  • 1 jajko
  • 50 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
  •                            Nadzienie cynamonowe
  • 50 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 60 g cukru
  • 3 łyżeczki cynamonu, mielonego
  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka, do posmarowania ciasta
  • 2 łyżeczki cukru, do posypania ciasta
  • 2 - 3 szczypty cynamonu, mielonego, do posypania ciasta
  •                   
  •                    W Y K O N A N I E :
  • Ciasto

    1. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać drożdże, 5 g cukru i 30 g mąki, podgrzewać 2 min/37°C/obr. 1.5. Składniki pozostawić w naczyniu miksującym na 10 min.
    2. Dodać 270 g mąki, 45 g cukru, sól, jajko i masło, wyrobić 2 min/. Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym do wyrośnięcia na ok. 40 min.
    3. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Na blacie rozłożyć papier do pieczenia i obficie oprószyć go mąką. Ciasto wyjąć z naczynia miksującego na oprószony mąką papier i rozwałkować na prostokąt (ok. 45 x 30 cm) o grubości 1-1,5 cm. Umyć naczynie miksujące.

    Nadzienie cynamonowe

    1. Do naczynia miksującego włożyć masło, cukier i cynamon, podgrzewać 50 s/37°C/obr. 1.
    2. Nadzienie rozsmarować równomiernie pędzelkiem na całej powierzchni ciasta. Ciasto zwinąć w roladę, ostrym nożem przeciąć na pół wzdłuż, nie przecinając do końca (tak, aby powstały dwa kawałki ciasta połączone ze sobą na końcu). Obie części ciasta spleść, następnie końce ciasta mocno skleić ze sobą tak, aby powstał wieniec. Ciasto przenieść razem z papierem na blachę do pieczenia, przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 min. Za pomocą pędzelka posmarować wierzch wieńca jajkiem roztrzepanym z mlekiem, następnie posypać cukrem i cynamonem.
    3. Piec 25-30 min (180°C), aż wieniec nabierze złotobrązowego koloru. Wyjąć z piekarnika, odstawić do ostudzenia na kratkę.
    4. Kringel podawać pokrojony w ok. 2 cm plastry.









Komentarze

Popularne posty