MILLASON / FRANCUSKI DESER Z TRUSKAWKAMI

TRUSKAWKI....truskawki ... i już dawno po truskawkach, a ja zapomniałam o swoim jednym z ulubionych deserów!
Jest to deser francuski, pięknie brzmiący MILLASON...i choć wygląd jego nie jest może zbyt ciekawy, to zapewniam was, że smak!? ...ZNAKOMITY!!!
Pychotka...

Składniki...      

 400 g truskawek, świeżych, przekrojonych na pół
  • 40 g masła
  • 400 g mleka, 3,2 % tłuszczu
  • 130 g mąki tortowej
  • 150 g cukru
  • 4 jajka
  • 20 g rumu / ja zamiast rumu dałam whyski...
  • Wykonanie...
  • Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej truskawki, odstawić.
  • Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej masło, następnie przełożyć do ceramicznego naczynia do zapiekania (20 x 30 cm). Wstawić do piekarnika na 10-15 min, aby roztopić masło. Ostrożnie wyjąć naczynie z piekarnika, przełożyć do niego odważone truskawki, odstawić. Nie wyłączać piekarnika.
  • Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać mąkę, cukier, jajka i rum, wymieszać 1 min/obr. 5. Masę przelać do formy z masłem i truskawkami.
  • Piec 40-50 min (180°C) lub do momentu, aż deser będzie rumiany. Po upieczeniu odstawić do całkowitego ostudzenia.
  • Francuski deser z truskawkami (millasson) podawać pokrojony na kwadratowe kawałki.
  •      
  • W związku z tym iż śliwki są dostępne i dojrzałe to przypominam o 
  • https://mkrauze69.blogspot.com/2019/02/poniedziaek.html
  • ...ciasto ze śliwkami z polewą bezową! 

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty