CZOSNEK NIEDŹWIEDZI...


Czosnek niedźwiedzi jest przeze mnie uwielbiany...zwłaszcza jego zapach!
Co warto o nim wiedzieć?
Kilka zdań z artykułu z > poradnikzdrowia.pl <

Czosnek niedźwiedzi ma wszystkie właściwości czosnku pospolitego. Jednak przewyższa go pod względem zawartości pewnych substancji, przede wszystkim związków siarki, które pozytywnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy, pokarmowy, a także pomagają zwalczać wirusy, bakterie czy drożdżaka Candida albicans, odpowiedzialnego za grzybicę. 
Czosnek niedźwiedzi (Allium ursinum), inaczej czosnek cygański lub cebula czarownic, to roślina, której właściwości odkryli już starożytni Germanie.
Traktowali oni czosnek niedźwiedzi jako uniwersalny lek. Starogermańska legenda głosi, że był on pierwszym posiłkiem niedźwiedzi po przebudzeniu się z snu zimowego (stąd nazwa rośliny).
Doszli więc do wniosku, że skoro czosnek wzmacnia niedźwiedzia, to jest w stanie wzmocnić również człowieka. Należy jednak zaznaczyć, że czosnek niedźwiedzi w niczym nie przypomina tradycyjnego czosnku.
Nie ma on formy ząbków, lecz liści, które zawierają najwięcej prozdrowotnych właściwości i są jego najczęściej jadaną częścią.

> Czosnek niedźwiedzi zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów

> Czosnek niedźwiedzi wspomaga układ sercowo-naczyniowy

> Czosnek niedźwiedzi wspomaga trawienie

> Czosnek niedźwiedzi odtruwa

> Czosnek niedźwiedzi na reumatyzm

> Czosnek niedźwiedzi na lśniące włosy i mocne paznokcie

Czosnek niedźwiedzi - przepis na oliwię z czosnkiem niedźwiedzim
Do jej przygotowania będą potrzebne liście czosnku niedźwiedziego (ok. 25 sztuk) i 1 l oliwy z oliwek (tłoczonej na zimno). Pokrój w paski starannie umyte i odsączone liście czosnku (z obciętymi ogonkami).
Następnie przełóż je do litrowego słoika lub do butelki, zalej oliwą i zakręć naczynie. Przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu przez około 4-5 tygodni.
Po tym czasie wyjmij liście ze słoika. Wówczas jest gotowa do spożycia. Swój aromat zachowuje przez 3 miesiące.
Oliwę należy przechowywać w chłodnym miejscu, ale nie w lodówce (lekko mętnieje). Lepszym miejscem będzie spiżarnia albo piwnica.
Czosnek niedźwiedzi - przepis na czosnkowy sos pesto

Do przygotowania sosu pesto będziesz potrzebować ok. 5 wiązek liści czosnku niedźwiedziego, 100 ml oliwy z oliwek i sól.

Umyte i odsączone liście czosnku drobno posiekaj. Następnie rozetrzyj z solą i oliwą, włóż do słoika i zamknij. Tak przygotowane pesto należy przechowywać do kilku miesięcy w chłodnym miejscu, np. spiżarni, ale może to być także lodówka.
Liście czosnku niedźwiedziego można przyrządzić na wiele innych sposobów. Można je również dodać do sałatek, przyrządzić na ich bazie zupę itp.

Komentarze

Popularne posty