Przejdź do głównej zawartości
ZUPA GROCHOWA

- GROCHÓWKA....PYSZNIUTKA....mniam...mniam...!!!
- 70 g grochu, suchego
- 2 ząbki czosnku
- 150 g warzyw (cebuli, marchewki, korzenia pietruszki, selera, pora), pokrojonych na kawałki
- 1250 g wody
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej, wykonanej w TM
- pieprz czarny, mielony, do smaku
- 2 liście laurowe, suszone
- 200 g chudego boczku, wędzonego, pokrojonego w kostkę
- 250 g ziemniaków, pokrojonych na małe kawałki
- 1 - 2 łyżeczki majeranku, suszonego, do smaku
Sposób przygotowania
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać groch, zmielić 30 s/obr. 10, przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek i warzywa, rozdrobnić 5 s/obr. 5.
- Dodać zmielony groch, wodę, koncentrat bulionu warzywnego, przyprawę uniwersalną, pieprz, liście laurowe i boczek, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, podgrzewać 30 min/90°C//obr. 2.
- Dodać ziemniaki i majeranek, gotować 12 min/100°C//obr. 2. W razie potrzeby doprawić do smaku, podawać na gorąco.

Komentarze
Prześlij komentarz