ZUPA GROCHOWA




  • GROCHÓWKA....PYSZNIUTKA....mniam...mniam...!!!

  • 70 g grochu, suchego
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g warzyw (cebuli, marchewki, korzenia pietruszki, selera, pora), pokrojonych na kawałki
  • 1250 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej, wykonanej w TM
  • pieprz czarny, mielony, do smaku
  • 2 liście laurowe, suszone
  • 200 g chudego boczku, wędzonego, pokrojonego w kostkę
  • 250 g ziemniaków, pokrojonych na małe kawałki
  • 1 - 2 łyżeczki majeranku, suszonego, do smaku
  • Sposób przygotowania

    1. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać groch, zmielić 30 s/obr. 10, przełożyć do innego naczynia, odstawić.
    2. Do naczynia miksującego włożyć czosnek i warzywa, rozdrobnić 5 s/obr. 5.
    3. Dodać zmielony groch, wodę, koncentrat bulionu warzywnego, przyprawę uniwersalną, pieprz, liście laurowe i boczek, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, podgrzewać 30 min/90°C//obr. 2.
    4. Dodać ziemniaki i majeranek, gotować 12 min/100°C//obr. 2. W razie potrzeby doprawić do smaku, podawać na gorąco.

Komentarze

Popularne posty