CIASTECZKA CZEKOLADOWE
Ciasteczka czekoladowe
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki Sody spożywczej
- 130 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki cukru waniliowego or 1 łyżeczka olejku waniliowego
- 1 jajko
- 50 g cukru brązowego
- 50 g cukru
- 130 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 80 g płatków owsianych
- 100 g gorzkiej czekolady, pokrojonej na kawałki
- 0,5 łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE
- Nagrzać piekarnik do temp. 180°C.
Do naczynia miksującego włożyć gorzką czekoladę i orzechy, rozdrobnić 2-3 s/obr.6, przełożyć do innego naczynia.
Do naczynia miksującego wsypać płatki owsiane, zemleć 3 s/obr 8. Przełożyć do innego naczynia.
Do naczynia miksującego włożyć masło, cukier, cukier brązowy, jajko i cukier wanilinowy, wymieszać 2 min/obr.3.
Dodać mąkę, zmielone płatki owsiane, sodę spożywczą, proszek do pieczenia i sól, wymieszać 40 s/obr.4.
Dodać rozdrobnioną czekoladę i orzechy, wymieszać 30 s/obr.2.- Na blasze przykrytej papierem do pieczenia w odległości 3 cm od siebie ciasto układać łyżką w formie kulek wielkości orzecha włoskiego.
- Ciasteczka piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180°C przez 10 - 12 minut, aż lekko zbrązowieją.
- Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Przechowywać w hermetycznie zamykanym pojemniku.
- Bez orzechów i płatków owsianych też są super.
SMACZNEGO !!!
Komentarze
Prześlij komentarz