CIASTECZKA CZEKOLADOWE

Ciasteczka czekoladowe
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki Sody spożywczej
  • 130 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego or 1 łyżeczka olejku waniliowego
  • 1 jajko
  • 50 g cukru brązowego
  • 50 g cukru
  • 130 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 80 g płatków owsianych
  • 100 g gorzkiej czekolady, pokrojonej na kawałki
  • 0,5 łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE

  1. Nagrzać piekarnik do temp. 180°C.

  2. Do naczynia miksującego włożyć gorzką czekoladę i orzechy, rozdrobnić 2-3 s/obr.6, przełożyć do innego naczynia.

  3. Do naczynia miksującego wsypać płatki owsiane, zemleć 3 s/obr 
    8. Przełożyć do innego naczynia.

  4. Do naczynia miksującego włożyć masło, cukier, cukier brązowy, jajko i cukier wanilinowy, wymieszać 2 min/obr.3.

  5. Dodać mąkę, zmielone płatki owsiane, sodę spożywczą, proszek do pieczenia i sól, wymieszać 40 s/obr.4.

  6. Dodać rozdrobnioną czekoladę i orzechy, wymieszać 30 s/obr.2
  7. Na blasze przykrytej papierem do pieczenia w odległości 3 cm od siebie ciasto układać łyżką w formie kulek wielkości orzecha włoskiego.

  8. Ciasteczka piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180°C przez 10 - 12 minut, aż lekko zbrązowieją. 
  9. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. 
  10. Przechowywać w hermetycznie zamykanym pojemniku.

  11. Bez orzechów i płatków owsianych też są super.
SMACZNEGO !!!

Komentarze

Popularne posty