Przejdź do głównej zawartości
ZUPA KREM Z ZIELONEGO OGÓRKA
- ZUPA KREM Z ZIELONEGO OGÓRKA
- 70 g ryżu, białego
- 70 - 80 g cebuli, przekrojonej na pół
- 400 - 450 g ogórków zielonych, pokrojonych na kawałki
- 1 ½ łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 700 g wody
- 100 - 150 g kwaśnej śmietany, 12% tłuszczu lub 18% tłuszczu, gęstej
- ½ pęczka koperku, świeżego, tylko liście, posiekanego
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego, do smaku
Sposób przygotowania
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać ryż, zmielić 30 s/obr. 10.
- Dodać cebulę i ogórki, rozdrobnić 5 s/obr. 5.
- Dodać koncentratu bulionu warzywnego i wodę, gotować 12 min/100°C/obr. 1, następnie zmiksować 30 s/obr. 4-8, stopniowo zwiększając obroty.
- Dodać śmietanę, koperek i pieprz, gotować 2 min/100°C/obr. 4. W razie potrzeby doprawić do smaku, podawać na ciepło.
Komentarze
Prześlij komentarz