ZUPA KREM Z ZIELONEGO OGÓRKA


  • ZUPA  KREM  Z  ZIELONEGO  OGÓRKA   

  • 70 g ryżu, białego
  • 70 - 80 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 400 - 450 g ogórków zielonych, pokrojonych na kawałki
  • 1 ½ łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 700 g wody
  • 100 - 150 g kwaśnej śmietany, 12% tłuszczu lub 18% tłuszczu, gęstej
  • ½ pęczka koperku, świeżego, tylko liście, posiekanego
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego, do smaku
  • Sposób przygotowania

    1. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać ryż, zmielić 30 s/obr. 10.
    2. Dodać cebulę i ogórki, rozdrobnić 5 s/obr. 5.
    3. Dodać koncentratu bulionu warzywnego i wodę, gotować 12 min/100°C/obr. 1, następnie zmiksować 30 s/obr. 4-8, stopniowo zwiększając obroty.
    4. Dodać śmietanę, koperek i pieprz, gotować 2 min/100°C/obr. 4. W razie potrzeby doprawić do smaku, podawać na ciepło.

Komentarze

Popularne posty