BRUKOWCE PIERNICZKI
Składniki na ok. 35 pierniczków
500 g mąki pszennej 200 g cukru 1/2 miarki wody 100 g miodu 1 jajko 50 g miękkiego masła 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
Wykonanie:
Do garnka z grubym dnem dajemy 2 łyżki cukru. Na małym ogniu rozpuszczamy cukier.Dolewamy wodę i energicznie mieszamy do rozpuszczenia karmelu. Dodajemy pozostały cukier, miód oraz przyprawę. Mieszając doprowadzamy do zagotowania. Płyn zostawiamy do całkowitego wychłodzenia.
Do naczynia Thermomix dajemy wszystkie suche składniki oraz wlewamy wystudzony płyn. Mieszamy na jednolitą masę czas 1 min/obr.4
Ciasto przekładamy do innego naczynia i pozostawiamy ok 30 minut aby stwardniało. Z twardego ciasta formujemy kulki i układamy na blasze. Pieczemy ok. 15 min w nagrzanym piekarniku 180 stopni.
Pierniczki na drugi dzień po upieczeniu są twarde i należy kilka dni odczekać aż zmiękną.
500 g mąki pszennej 200 g cukru 1/2 miarki wody 100 g miodu 1 jajko 50 g miękkiego masła 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
Wykonanie:
Do garnka z grubym dnem dajemy 2 łyżki cukru. Na małym ogniu rozpuszczamy cukier.Dolewamy wodę i energicznie mieszamy do rozpuszczenia karmelu. Dodajemy pozostały cukier, miód oraz przyprawę. Mieszając doprowadzamy do zagotowania. Płyn zostawiamy do całkowitego wychłodzenia.
Do naczynia Thermomix dajemy wszystkie suche składniki oraz wlewamy wystudzony płyn. Mieszamy na jednolitą masę czas 1 min/obr.4
Ciasto przekładamy do innego naczynia i pozostawiamy ok 30 minut aby stwardniało. Z twardego ciasta formujemy kulki i układamy na blasze. Pieczemy ok. 15 min w nagrzanym piekarniku 180 stopni.
Pierniczki na drugi dzień po upieczeniu są twarde i należy kilka dni odczekać aż zmiękną.
Komentarze
Prześlij komentarz