CHLEB 5 ZIAREN / DROŻDŻE
CHLEB
5 ZIAREN
Składniki
500 g mąki pszennej
(dałam 300g pszennej i 200g żytniej)
500 g letniej wody
50 g płatków owsianych
30 g sezamu
30 g słonecznika
30 g dyni
30 g maku
30 g siemienia lnianego
30 g oliwy z oliwek
30 g miodu
20 g drożdży
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
Do naczynia miksującego wlewamy wodę i drożdże u podgrzewamy 2,5min/37'C/obr.2.
Z każdej porcji ziaren: maku, dyni, słonecznika, sezamu i siemienia
odkładamy po 1 łyżeczce do posypania chleba.
Wszystkie pozostałe składniki wkładamy do naczynia i wyrabiamy 2.5min/Interwał. Będzie ono dość
rzadkie.
Keksówkę smarujemy masłem, przekładamy do niej ciasto i jego wierzch
posypujemy odłożonymi uprzednio ziarnami. Formę przykrywamy ściereczką i
odstawiamy do wyrastania na około godzinę, żeby ciasto podwoiło swoją objętość.
Możemy także przygotować ciasto wieczorem, przelać do formy, przykryć
ściereczką i schować na noc do lodówki. Wyjąć 30 minut przed pieczeniem.
Wyrośnięte ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200'C I pieczemy na opcji góra-dół przez ok . 40-45 minut. Studzimy przez kilka minut w formie, a następnie wyjmujemy z blaszki i studzimy chleb na kuchennej kratce.
Wyrośnięte ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200'C I pieczemy na opcji góra-dół przez ok . 40-45 minut. Studzimy przez kilka minut w formie, a następnie wyjmujemy z blaszki i studzimy chleb na kuchennej kratce.
Komentarze
Prześlij komentarz