LODY OWOCOWE
******* LODY OWOCOWE ..................
zamiast cukru daję ksylitol
zamiast cukru daję ksylitol
- 60 g cukru,
- 500 g owoców, mieszanych, pokrojonych na kawałki, uprzednio zmrożonych (patrz wskazówka)
- 120 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zmielić
15 s/obr. 10 . - Dodać owoce, rozdrobnić
15 s/obr. 8 . - Dodać śmietanę, zmiksować przy pomocy kopystki
40 s/obr. 5 . - Lody owocowe podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
- RADY ... porady ...
- Można wykorzystać resztki owoców, zamrozić je w kawałkach, aby później zrobić z nich lody.
- Należy pamiętać, aby mrożone owoce nie były ze sobą posklejane i nie tworzyły jednej, zwartej bryły.
- Dla uzyskania bardziej zwartej konsystencji, lody można przed podaniem odstawić na 15 min do zamrażalnika.
- Ilość cukru można dostosować według własnych preferencji.
- Do przygotowania lodów można użyć dowolnych mrożonych owoców (np. truskawek, malin, wiśni, brzoskwiń).
- Aby uzyskać mniej kaloryczną wersję, śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym lub twarogiem albo mieszanką jogurtu i twarogu.
Komentarze
Prześlij komentarz