LODY OWOCOWE

*******   LODY OWOCOWE   ..................

zamiast cukru daję ksylitol                   


  • 60 g cukru,
  • 500 g owoców, mieszanych, pokrojonych na kawałki, uprzednio zmrożonych (patrz wskazówka)
  • 120 g śmietany, min. 30% tłuszczu

  • Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zmielić 15 s/obr. 10.
  • Dodać owoce, rozdrobnić 15 s/obr. 8.
  • Dodać śmietanę, zmiksować przy pomocy kopystki 40 s/obr. 5.
  • Lody owocowe podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
  • RADY ... porady ...
  • Można wykorzystać resztki owoców, zamrozić je w kawałkach, aby później zrobić z nich lody.
  • Należy pamiętać, aby mrożone owoce nie były ze sobą posklejane i nie tworzyły jednej, zwartej bryły.
  • Dla uzyskania bardziej zwartej konsystencji, lody można przed podaniem odstawić na 15 min do zamrażalnika.
  • Ilość cukru można dostosować według własnych preferencji.
    • Do przygotowania lodów można użyć dowolnych mrożonych owoców (np. truskawek, malin, wiśni, brzoskwiń).
    • Aby uzyskać mniej kaloryczną wersję, śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym lub twarogiem albo mieszanką jogurtu i twarogu.

Komentarze

Popularne posty