GULASZ WĘGIERSKI Z KNEDLAMI Z BUŁKI
GULASZ WĘGIERSKI Z KNEDLAMI Z BUŁKI
Knedle z bułki
Knedle z bułki
- 200 g wody
- 20 g świeżych drożdży, pokruszonych
- 1 czerstwa bułka (ok. 60 g), pokrojona w kostkę (1 x 1 cm)
- 350 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 1 łyżeczka soli
Gulasz
- 2 ząbki czosnku
- 300 g cebuli, przekrojonej na pół
- 20 g oleju
- 500 g mięsa wołowego, gulaszowego, pokrojonego na kawałki (ok. 3 x 3 cm), oczyszczonego
- 1 łyżeczka cukru
- 50 g koncentratu pomidorowego
- 250 g krojonych pomidorów, z puszki
- 150 g czerwonego wina
- 300 g wody
- 2 łyżki papryki słodkiej, mielonej
- 1 - 1 ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ¼ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
- 1 łyżka majeranku, suszonego
- 2 liście laurowe, suszone
- 1 szczypta goździków, mielonych
- 150 g papryki, czerwonej i zielonej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej w paski
- 15 g mąki pszennej
- WYKONANIE:
Knedle z bułki
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać drożdże, podgrzewać
2 min/37°C/obr. 2 . - Dodać czerstwą bułkę, mąkę i sól, wyrobić przy pomocy kopystki
1 min/ . Przełożyć na oprószony mąką blat, uformować w kulę, przełożyć do dużej miski, przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na czas przygotowania gulaszu. Umyć naczynie miksujące.
Gulasz
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek i cebulę, rozdrobnić
3 s/obr. 5 . Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. - Dodać olej, dusić
3 min/120°C/obr. 1 . - Dodać mięso, dusić
5 min/120°C//obr. . - Dodać cukier, koncentrat pomidorowy, pomidory, wino, 150 g wody, słodką paprykę, sól, pieprz, kmin, majeranek, liście laurowe i goździki, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować
40 min/100°C//obr. . - Na oprószonym mąką blacie uformować z ciasta gruby, owalny wałek (przypominający bochenek chleba), umieścić go w dolnej części przystawki Varoma, zostawiając kilka otworów niezakrytych, aby umożliwić swobodne rozchodzenie się pary.
- Do naczynia miksującego włożyć paprykę, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze
20 min/Varoma//obr. 1 . Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić w ciepłe miejsce. - Na pokrywie naczynia miksującego postawić kubek, do kubka odważyć mąkę i 50 g wody, dokładnie wymieszać, mieszankę wlać do naczynia miksującego, dodać pozostałe 100 g wody, podgrzewać
5 min/90°C//obr. 1 , w razie potrzeby doprawić do smaku. - Knedle podawać pokrojone w plastry, polane gulaszem.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać drożdże, podgrzewać
VracusFtuza Kelly White https://marketplace.visualstudio.com/items?itemName=7liocomri-su.Edna-Amp--Harvey--The-Breakout-gratuita
OdpowiedzUsuńknowmingbasligh
talucFglut_pa Kim King link
OdpowiedzUsuńclick here
https://colab.research.google.com/drive/1RJ2RMC3_BEp8LT6W6i-bQOEcycEDOU0b
link
workcomehur