GULASZ WĘGIERSKI Z KNEDLAMI Z BUŁKI

GULASZ  WĘGIERSKI  Z  KNEDLAMI  Z  BUŁKI

Knedle z bułki         

  • 200 g wody
  • 20 g świeżych drożdży, pokruszonych
  • 1 czerstwa bułka (ok. 60 g), pokrojona w kostkę (1 x 1 cm)
  • 350 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 1 łyżeczka soli

Gulasz


  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 20 g oleju
  • 500 g mięsa wołowego, gulaszowego, pokrojonego na kawałki (ok. 3 x 3 cm), oczyszczonego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 50 g koncentratu pomidorowego
  • 250 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 150 g czerwonego wina
  • 300 g wody
  • 2 łyżki papryki słodkiej, mielonej
  • 1 - 1 ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ¼ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
  • 1 łyżka majeranku, suszonego
  • 2 liście laurowe, suszone
  • 1 szczypta goździków, mielonych
  • 150 g papryki, czerwonej i zielonej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej w paski
  • 15 g mąki pszennej
  • WYKONANIE:                                       
  • Knedle z bułki

    1. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać drożdże, podgrzewać 2 min/37°C/obr. 2.
    2. Dodać czerstwą bułkę, mąkę i sól, wyrobić przy pomocy kopystki 1 min/. Przełożyć na oprószony mąką blat, uformować w kulę, przełożyć do dużej miski, przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na czas przygotowania gulaszu. Umyć naczynie miksujące.           

    Gulasz      


    1. Do naczynia miksującego włożyć czosnek i cebulę, rozdrobnić 3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
    2. Dodać olej, dusić 3 min/120°C/obr. 1.
    3. Dodać mięso, dusić 5 min/120°C//obr. .
    4. Dodać cukier, koncentrat pomidorowy, pomidory, wino, 150 g wody, słodką paprykę, sól, pieprz, kmin, majeranek, liście laurowe i goździki, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować 40 min/100°C//obr. .
    5. Na oprószonym mąką blacie uformować z ciasta gruby, owalny wałek (przypominający bochenek chleba), umieścić go w dolnej części przystawki Varoma, zostawiając kilka otworów niezakrytych, aby umożliwić swobodne rozchodzenie się pary.
    6. Do naczynia miksującego włożyć paprykę, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze 20 min/Varoma//obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić w ciepłe miejsce.
    7. Na pokrywie naczynia miksującego postawić kubek, do kubka odważyć mąkę i 50 g wody, dokładnie wymieszać, mieszankę wlać do naczynia miksującego, dodać pozostałe 100 g wody, podgrzewać 5 min/90°C//obr. 1, w razie potrzeby doprawić do smaku.
    8. Knedle podawać pokrojone w plastry, polane gulaszem.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty