ZUPA GROCHOWA

Szybka i bardzo smaczna zupa....zamiast boczku użyłam kiełbasy starowiejskiej i zamiast grochu można użyć ciecierzycy.
Zupę podałam z bułką wrocławską, https://mkrauze69.blogspot.com/2019/02/buki-wrocawskiepoznanskie.html
ale można spokojnie z grzankami.
Ponad to żeby smak był bardziej wyrazisty można dać więcej czosnku, a ja dałam czosnku niedźwiedziego.

SKŁADNIKI:


 70 g grochu, suchego
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g warzyw (cebuli, marchewki, korzenia pietruszki, selera, pora), pokrojonych na kawałki
  • 1250 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej, wykonanej w TM
  • pieprz czarny, mielony, do smaku
  • 2 liście laurowe, suszone
  • 200 g chudego boczku, wędzonego, pokrojonego w kostkę
  • 250 g ziemniaków, pokrojonych na małe kawałki
  • 1 - 2 łyżeczki majeranku, suszonego, do smaku
  • WYKONANIE: 
  • Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać groch, zmielić 30 s/obr. 10, przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  • Do naczynia miksującego włożyć czosnek i warzywa, rozdrobnić 5 s/obr. 5.
  • Dodać zmielony groch, wodę, koncentrat bulionu warzywnego, przyprawę uniwersalną, pieprz, liście laurowe i boczek, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, podgrzewać 30 min/90°C//obr. 2.
  • Dodać ziemniaki i majeranek, gotować 12 min/100°C//obr. 2. W razie potrzeby doprawić do smaku, podawać na gorąco.
  •  

Komentarze

Popularne posty