ZUPA GROCHOWA
Szybka i bardzo smaczna zupa....zamiast boczku użyłam kiełbasy starowiejskiej i zamiast grochu można użyć ciecierzycy.
Zupę podałam z bułką wrocławską, https://mkrauze69.blogspot.com/2019/02/buki-wrocawskiepoznanskie.html
ale można spokojnie z grzankami.
Ponad to żeby smak był bardziej wyrazisty można dać więcej czosnku, a ja dałam czosnku niedźwiedziego.
SKŁADNIKI:
70 g grochu, suchego
Zupę podałam z bułką wrocławską, https://mkrauze69.blogspot.com/2019/02/buki-wrocawskiepoznanskie.html
ale można spokojnie z grzankami.
Ponad to żeby smak był bardziej wyrazisty można dać więcej czosnku, a ja dałam czosnku niedźwiedziego.
SKŁADNIKI:
- 2 ząbki czosnku
- 150 g warzyw (cebuli, marchewki, korzenia pietruszki, selera, pora), pokrojonych na kawałki
- 1250 g wody
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej, wykonanej w TM
- pieprz czarny, mielony, do smaku
- 2 liście laurowe, suszone
- 200 g chudego boczku, wędzonego, pokrojonego w kostkę
- 250 g ziemniaków, pokrojonych na małe kawałki
- 1 - 2 łyżeczki majeranku, suszonego, do smaku
- WYKONANIE:
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać groch, zmielić
30 s/obr. 10 , przełożyć do innego naczynia, odstawić. - Do naczynia miksującego włożyć czosnek i warzywa, rozdrobnić
5 s/obr. 5 . - Dodać zmielony groch, wodę, koncentrat bulionu warzywnego, przyprawę uniwersalną, pieprz, liście laurowe i boczek, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, podgrzewać
30 min/90°C//obr. 2 . - Dodać ziemniaki i majeranek, gotować
12 min/100°C//obr. 2 . W razie potrzeby doprawić do smaku, podawać na gorąco. -
Komentarze
Prześlij komentarz