SAŁATKA Z JARMUŻU Z BURAKIEM
>>> SAŁATKA Z JARMUŻU Z BURAKIEM .........................
SKŁADNIKI:
SKŁADNIKI:
- 800 g wody
- 300 g czerwonych buraków, małych, całych, ze skórą
- 200 g jarmużu, pokrojonego na kawałki, tylko liście
- 1 czerwona czerwona papryczka chili, suszona, bez gniazd nasiennych
- 20 g orzechów nerkowca, łuskanych
- 70 g oliwy z oliwek
- 30 g octu balsamicznego
- 10 g musztardy
- 10 g miodu
- 5 g sosu Worcestershire
- 2 - 3 szczypty soli
- 1 - 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- WYKONANIE:
- Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek i umieścić w nim buraki. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć przystawkę Varoma, w dolnej części przystawki Varoma ułożyć jarmuż, gotować na parze
15 min/Varoma/obr. 1 . - Zdjąć przystawkę Varoma, jarmuż przelać zimną wodą, odstawić do ostudzenia.
- Buraki gotować następne
15 min/120°C/obr. 1 . Wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, buraki odstawić do całkowitego ostudzenia, następnie obrać i pokroić w cienkie plastry. Opróżnić i umyć naczynie miksujące. - Do naczynia miksującego włożyć czerwoną papryczkę chili i orzechy, rozdrobnić
3 s/obr. 7 . Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. - Dodać oliwę, ocet balsamiczny, musztardę, miód, sos Worcestershire, sól i pieprz, wymieszać
15 s/obr. 8 . - W misce, w której będzie podawana sałatka umieścić jarmuż i buraki, całość polać sosem, wymieszać.
- Podawać schłodzone.
- >>> ZALECENIA:
- >Zamiast orzechów nerkowca możemy użyć orzechów laskowych.
- >Przed dodaniem sosu można dodatkowo osuszyć jarmuż na ręczniku papierowym.
- >Jarmuż wykorzystywany w sałatce to tylko liście, bez twardych łodyg.
- >Jeżeli ktoś preferuje kwaśniejsze akcenty należy zwiększyć ilość octu balsamicznego podczas przygotowywania sosu.
- >Można również przed polaniem sałatki sosem dodać kawałki wyfiletowanej pomarańczy, a przed podaniem sałatkę udekorować kruszonymi, prażonymi nerkowcami.
Komentarze
Prześlij komentarz