SOK POMIDOROWY Z BAZYLIĄ
Od mojej ulubionej koleżanki Elżbiety dostałam pomidorki, z jej własnego ogródka.
Są przepyszne, jadłam je jak jabłka...a dzisiaj na śniadanko postanowiłam zrobić sobie...SOK POMIDOROWY.
Przepyszny...nawet z sąsiadem podzieliłam się...>>> POLECAM!!!
Są przepyszne, jadłam je jak jabłka...a dzisiaj na śniadanko postanowiłam zrobić sobie...SOK POMIDOROWY.
Przepyszny...nawet z sąsiadem podzieliłam się...>>> POLECAM!!!
- 500 g dojrzałych pomidorów, pokrojonych na kawałki
- 5 g liści bazylii, świeżych
- 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 15 g oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka cukru
- ½ - 1 łyżeczka soli
- 2 szczypty czarnego pieprzu, mielonego
- 1 - 2 krople sosu Tabasco® (opcjonalnie)
- 250 g wody, mineralnej, niegazowanej, schłodzonej
- Do naczynia miksującego włożyć pomidory i bazylię, dodać sok z cytryny, oliwę, cukier, sól, pieprz, Tabasco® i wodę, zmiksować
1 min/obr. 10 . - Sok z pomidorów przelać do 4 szklanek i podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
- >>> Aby otrzymać bardziej płynną konsystencję, sok można dodatkowo przecedzić przez gęste sitko.
- >>> Aby otrzymać napój chłodzący, wodę można zastąpić 250 g kostek lodu.

Komentarze
Prześlij komentarz