SOK POMIDOROWY Z BAZYLIĄ

Od  mojej ulubionej  koleżanki Elżbiety dostałam pomidorki, z jej własnego ogródka.
Są przepyszne, jadłam je jak jabłka...a dzisiaj na śniadanko postanowiłam zrobić sobie...SOK POMIDOROWY.
Przepyszny...nawet z sąsiadem podzieliłam się...>>> POLECAM!!!


  • 500 g dojrzałych pomidorów, pokrojonych na kawałki
  • 5 g liści bazylii, świeżych
  • 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 15 g oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ - 1 łyżeczka soli
  • 2 szczypty czarnego pieprzu, mielonego
  • 1 - 2 krople sosu Tabasco® (opcjonalnie)
  • 250 g wody, mineralnej, niegazowanej, schłodzonej

  • Do naczynia miksującego włożyć pomidory i bazylię, dodać sok z cytryny, oliwę, cukier, sól, pieprz, Tabasco® i wodę, zmiksować 1 min/obr. 10.
  • Sok z pomidorów przelać do 4 szklanek i podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
    • >>> Aby otrzymać bardziej płynną konsystencję, sok można dodatkowo przecedzić przez gęste sitko.
    • >>> Aby otrzymać napój chłodzący, wodę można zastąpić 250 g kostek lodu.

Komentarze

Popularne posty