BUŁECZKI PIZZOWE

 Bułeczki pizzowe.


Składniki na ciasto:
100 g wody
10 g świeżych drożdzy
1 łyżeczka cukru
200 g mąki
1 łyżka oliwy
szczypta soli
dodatkowo na wierzch bułeczek: 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka tymianku sól

Wykonanie: 
Do naczynia Thermomix wlewamy wodę, dodajemy cukier i drożdże. Mieszamy i podgrzewamy czas 3 min/temp. 37/obr.3. 
Pozostawiamy na 15 minut. 
Dodajemy pozostałe składniki na ciasto i wyrabiamy czas 3 min/Interwał. Ciasto wyjmujemy z naczynia Thermomix i przekładamy do innego naczynia. Przykrywamy ścierką i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Ciasto przekładamy na blat podsypany mąką, krótko wyrabiamy i wałkujemy na okrąg.
Z ciasta wycinamy trójkąty (czyli tak jak się kroi pizzę).
Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 20 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik z blachą do temp. 250 stopni.
Wyrośnięte bułeczki smarujemy oliwą i posypujemy mieszanką ulubionych ziół oraz solą. Bułeczki możemy posypać również serem żółtym.
Z piekarnika wyciągamy nagrzaną blachę, przekładamy na nią bułeczki. Blachę wstawiamy do piekarnika, jednocześnie obniżając temperaturę do 210 stopni. Pieczemy ok 10 minut lub do lekkiego zbrązowienia bułeczek.
Smakują wyśmienicie z sosem czosnkowym.

Komentarze

Popularne posty