BUŁKI WROCŁAWSKIE/POZNAŃSKIE

Większość kobiet dzisiaj piecze pączki...a ja???
Ja dzisiaj zrobiłam bułeczki wrocławskie lub jak kto woli...poznańskie.
Już podaję składniki i jak to sie robi...
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
  • 10 g soli
  • 5 g cukru
  • 1 porcji jajko kurze
  • 150 g mleko letnie
  • 100 g woda letnia
  • 550 g mąka pszenna typ 450
  • 20 g drożdży,świeżych
  • 30 g masło miękkie
  • 1. Drożdże pokruszyć i umieścić w naczyniu miksującym. Zalać 2 łyżkami letniego mleka i dodać cukier. Całość wymieszać 3 min/obr2 (tak aby zaczyn spienił się). Odczekac ok 15 min aż zaczyn podwoi swoją objętość
  • 2. Dodać mąkę, sól, miękkie masło, roztrzepane jajko, wodę i mleko - 4min/interwał
  • 3. Ciasto przełożyć do miski, przykryć sciereczką odstawić w ciepłe miejsce na ok 45 min. (aż ciasto podwoi swoją objętość)
  • 4.Z wyrośniętego ciasta uformować bułeczki ( wielkość według uznania -  mi wychodzi ok 14 bułeczek dość sporej wielkości), obtoczyć delikatnie w mące - ułożyć na papierze do pieczenia na blasze, przykryć sciereczką i odczekać 10min. Gdy bułki wyrosną naciąć na każdej z nich dość głęboki rowek
  • 5. wstawić bułki na blasze do wcześniej nagrzanego do 200st piekarnika, piec ok 15-20 min aż się zarumienią.
    po wystygnięciu - można konsumować ze smakiem 




Komentarze

Popularne posty