BUŁKI WROCŁAWSKIE/POZNAŃSKIE
Większość kobiet dzisiaj piecze pączki...a ja???
Ja dzisiaj zrobiłam bułeczki wrocławskie lub jak kto woli...poznańskie.
Już podaję składniki i jak to sie robi...
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
- 10 g soli
- 5 g cukru
- 1 porcji jajko kurze
- 150 g mleko letnie
- 100 g woda letnia
- 550 g mąka pszenna typ 450
- 20 g drożdży,świeżych
- 30 g masło miękkie
- 1. Drożdże pokruszyć i umieścić w naczyniu miksującym. Zalać 2 łyżkami letniego mleka i dodać cukier. Całość wymieszać 3 min/obr2 (tak aby zaczyn spienił się). Odczekac ok 15 min aż zaczyn podwoi swoją objętość
- 2. Dodać mąkę, sól, miękkie masło, roztrzepane jajko, wodę i mleko - 4min/interwał
- 3. Ciasto przełożyć do miski, przykryć sciereczką odstawić w ciepłe miejsce na ok 45 min. (aż ciasto podwoi swoją objętość)
- 4.Z wyrośniętego ciasta uformować bułeczki ( wielkość według uznania - mi wychodzi ok 14 bułeczek dość sporej wielkości), obtoczyć delikatnie w mące - ułożyć na papierze do pieczenia na blasze, przykryć sciereczką i odczekać 10min. Gdy bułki wyrosną naciąć na każdej z nich dość głęboki rowek
- 5. wstawić bułki na blasze do wcześniej nagrzanego do 200st piekarnika, piec ok 15-20 min aż się zarumienią.po wystygnięciu - można konsumować ze smakiem
Komentarze
Prześlij komentarz