niewinne CIASTO Z CZERWONEJ FASOLI
...tak!...tak!
jak sama nazwa wskazuje, naprawdę to ciasto jest niewinne!!!
można spokojnie je jeść i nic się nie dzieje z naszą wagą... :)
nie jest kaloryczne, ale jest syte i słodkie jak ciasto, zwłaszcza gdy zrobimy go na ksylitolu...lub innym zamienniku cukru.
Masło można zastąpić olejem.
jak sama nazwa wskazuje, naprawdę to ciasto jest niewinne!!!
można spokojnie je jeść i nic się nie dzieje z naszą wagą... :)
nie jest kaloryczne, ale jest syte i słodkie jak ciasto, zwłaszcza gdy zrobimy go na ksylitolu...lub innym zamienniku cukru.
Masło można zastąpić olejem.
Ciasto z czerwonej fasoli
- 420 gramów fasola czerwona z puszki,
- 1 łyżka mocnego wywaru z kawy,
- 1 łyżeczka aromat waniliowy,
- 70 gramów kakao o małej zawartości tłuszczu,
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia,
- 0.5 łyżeczki soda oczyszczona,
- 0.25 łyżeczki sól,
- 125 gramów (patrz uwagi) masło,
- 5 sztuk jajka,
- 140 gramów (patrz uwagi) cukier,
- Nagrzej piekarnik do 180st.
- Do naczynia miksującego dodaj odsączoną i przepłukaną fasolę (420 gramów), łyżkę zaparzonej mocnej kawy, jedno jajko i aromat waniliowy.
- Miksuj do gładkości obr. 7. Przełóż do osobnego naczynia.
- Bez mycia miski wymieszaj 125 gramów masła z 140 gramów cukru 30 sek./obr.5
- Dodaj 4 jajka, miksuj 20 sek./obr.4.
- Do naczynia dodaj masę z fasoli z pkt.1- Miksuj 5 sek./obr.4
- Dodaj 70 gramów kakao, łyżeczkę proszku do pieczenia, pół łyżeczki sody oczyszczonej i 1/4 łyżki soli.
- Wymieszaj 10 sek./obr. 4
- Piecz przez 30 minut lub do "suchej wykałaczki"
- Ja często do tego ciasta dodaję na spód lub na wierzch lub do środka owoce drobne - jagody, maliny lub pokrojone truskawki. To co akurat mam pod ręką.
-
Komentarze
Prześlij komentarz