niewinne CIASTO Z CZERWONEJ FASOLI

...tak!...tak!
jak sama nazwa wskazuje, naprawdę to ciasto jest niewinne!!!
można spokojnie je jeść i nic się nie dzieje z naszą wagą... :) 
nie jest kaloryczne, ale jest syte i słodkie jak ciasto, zwłaszcza gdy zrobimy go na ksylitolu...lub innym zamienniku cukru.
Masło można zastąpić olejem.

Ciasto z czerwonej fasoli

  • 420 gramów fasola czerwona z puszki,
  • 1 łyżka mocnego wywaru z kawy,
  • 1 łyżeczka aromat waniliowy,
  • 70 gramów  kakao o małej zawartości tłuszczu,
  • 1 łyżeczka  proszek do pieczenia,
  • 0.5 łyżeczki soda oczyszczona,
  • 0.25 łyżeczki sól,
  • 125 gramów (patrz uwagi) masło,
  • 5 sztuk jajka,
  • 140 gramów (patrz uwagi) cukier,
  • Nagrzej piekarnik do 180st.
  • Do naczynia miksującego dodaj odsączoną i przepłukaną fasolę (420 gramów), łyżkę zaparzonej mocnej kawy, jedno jajko i aromat waniliowy. 
  • Miksuj do gładkości obr. 7. Przełóż do osobnego naczynia.
  • Bez mycia miski wymieszaj 125 gramów masła z 140 gramów cukru 30 sek./obr.5 
  • Dodaj 4 jajka, miksuj 20 sek./obr.4.
  • Do naczynia dodaj masę z fasoli z pkt.1- Miksuj 5 sek./obr.4
  • Dodaj 70 gramów kakao, łyżeczkę proszku do pieczenia, pół łyżeczki sody oczyszczonej i 1/4 łyżki soli. 
  • Wymieszaj 10 sek./obr. 4
  • Piecz przez 30 minut lub do "suchej wykałaczki"
  • Ja często do tego ciasta dodaję na spód lub na wierzch lub do środka owoce drobne - jagody, maliny lub pokrojone truskawki. To co akurat mam pod ręką.
  • życzę...


Komentarze

Popularne posty