MAJONEZ...

...chyba nie muszę pisać, że oczywiście własny, z bardzo smacznych jajeczek od pani Tereski z P. Od kilku lat bierzemy z tego gospodarstwa jajka i to w ilościach hurtowych, gdyż po prostu uwielbiamy jajka.
A jak wiadomo - wiejskie jajka najlepiej smakują z majonezem przez siebie zrobionym...
-
> odważyć 250 g oleju słonecznikowego, 
> do naczynia miksującego wbić 1 jajko o temp. pokojowej,
> dodać : łyżeczkę soku z cytryny, 2 łyżeczki musztardy, 2 szczypty pieprzu świeżo zmielonego, 1/2 łyżeczki soli, --- WYMIESZAĆ : 2 min / obr. 4, jednocześnie wlewając olej, powoli na pokrywę garnka,
-ja często dodaję pastę czosnkowo-pietruszkową, SMAK??? REWELACYJNY !!!
  do słoika i do lodówki ...wytrzymuje naprawdę długo. Tylko, że on jest tak smaczny, że długo nie wytrzyma...hihi :)  :)  


Komentarze

Popularne posty