PĄCZKI Z ... PIEKARNIKA
Gdziekolwiek nie wejdziemy / chodzi mi o strony internetowe, to wszędzie przewija się temat pączków ... oczywiście wszystko związane z tłustym czwartkiem...
A może przy okazji kilka słów skąd wziął się tłusty czwartek ???
Tłusty czwartek – w kalendarzu chrześcijańskim ostatni czwartek przed wielkim postem (czyli 52 dni przed Wielkanocą), znany także jako zapusty. Tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. W Polsce oraz w katolickiej części Niemiec, wedle tradycji, w tym dniu dozwolone jest objadanie się.
50g świeżych drożdży
200g mleka
50g cukru / w moim wydaniu oczywiście KSYLITOL i w mniejszej ilości, niż podano, gdyż i tak dla mnie są bardzo słodkie...
150g masła
400g mąki
1/2 łyżeczki soli
1jajko
2 żółtka
Plus dodatkowo 1 żółtko i 1 łyżka mleka do posmarowania oraz nadzienie( kto jakie woli)- ja używam swoich powidełek śliwkowych z gorzką czekoladą...
Do naczynia wlewamy mleko wkruszamy drożdż łyżkę cukru i 4-5 łyżek mąki- 2 min/ 37°/obr. 1. ( roztwór nie może mieć grudek- jeśli ma, to powtarzamy czynność).
Roztwór przelać do innego naczynia, odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut( pod przykryciem).
W tym czasie roztopić w rondelku masło i ostudzić.
Do naczynia wbijamy jajko, żółtka i cukier, ucieramy 2 min/obr 2. Dodajemy wyrośnięty rozczyn, mąkę, sól, ostudzone masło.
Zagniatamy gładkie ciasto- 3minuty/interwał.
Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na 1h ( pod przykryciem).
Z wyrośniętego ciasta formujemy kuli, rozpłaszczyć, na środku placka układamy nadzienie, formujemy kulkę i wkładamy do foremki na muffinki.
Foremki odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30 minut ( pod przykryciem).
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°.
Przed pieczeniem pączki posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Piec 13-15 minut.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Albo i nie...smacznego! Pychotka !!!
A może przy okazji kilka słów skąd wziął się tłusty czwartek ???
Tłusty czwartek – w kalendarzu chrześcijańskim ostatni czwartek przed wielkim postem (czyli 52 dni przed Wielkanocą), znany także jako zapusty. Tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. W Polsce oraz w katolickiej części Niemiec, wedle tradycji, w tym dniu dozwolone jest objadanie się.
Najpopularniejsze potrawy to pączki i faworki, zwane również w niektórych regionach chrustem lub chruścikami. Dawniej objadano się pączkami nadziewanymi słoniną, boczkiem i mięsem, które obficie zapijano wódką.
Staropolskie przysłowie mówi:
Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła.
Według jednego z przesądów, jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka – w dalszym życiu nie będzie mu się wiodło.
Więc żeby nie mieć wyrzutów sumienia, podam przepis na pączki z piekarnika:
Ciasto:
50g świeżych drożdży
200g mleka
50g cukru / w moim wydaniu oczywiście KSYLITOL i w mniejszej ilości, niż podano, gdyż i tak dla mnie są bardzo słodkie...
150g masła
400g mąki
1/2 łyżeczki soli
1jajko
2 żółtka
Plus dodatkowo 1 żółtko i 1 łyżka mleka do posmarowania oraz nadzienie( kto jakie woli)- ja używam swoich powidełek śliwkowych z gorzką czekoladą...
Do naczynia wlewamy mleko wkruszamy drożdż łyżkę cukru i 4-5 łyżek mąki- 2 min/ 37°/obr. 1. ( roztwór nie może mieć grudek- jeśli ma, to powtarzamy czynność).
Roztwór przelać do innego naczynia, odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut( pod przykryciem).
W tym czasie roztopić w rondelku masło i ostudzić.
Do naczynia wbijamy jajko, żółtka i cukier, ucieramy 2 min/obr 2. Dodajemy wyrośnięty rozczyn, mąkę, sól, ostudzone masło.
Zagniatamy gładkie ciasto- 3minuty/interwał.
Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na 1h ( pod przykryciem).
Z wyrośniętego ciasta formujemy kuli, rozpłaszczyć, na środku placka układamy nadzienie, formujemy kulkę i wkładamy do foremki na muffinki.
Foremki odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30 minut ( pod przykryciem).
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°.
Przed pieczeniem pączki posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Piec 13-15 minut.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Albo i nie...smacznego! Pychotka !!!
Komentarze
Prześlij komentarz