CHLEB ORKISZOWY / ZAKWAS

Chlebek ten jest na naturalnym zakwasie...żytnim.
Długo jest świeży i jest przesmaczny.

Składniki:
-450 g ziaren orkiszu lub mąki orkiszowej (w przypadku ziaren - zmielić: raz 250 g i 200 g > 1 min/obr. 10)
-300 g wody
-300 g zakwasu
-1/2 łyżeczki suchych drożdży
-15 g soli
-masło do posmarowania keksówki
-10 kostek lodu lub woda (pół szklanki)

Wykonanie:
1. do naczynia wlać wodę, drożdże i podgrzać 2'/37 st/obr 3
2.dodać 400 g mąki, 300 g zaczynu, sól
3. wyrabiamy 5'/kłos
4.ciasto pozostawić w naczyniu miksującym na 1-1,5 godz
5.w międzyczasie natłuścić keksówkę (dł. 30 cm)
6.ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat, rozpłaszczyć i zwinąć, formując bochenek i włożyć do keksówki, lekko oprószyć mąką.
7. włożyć do worka foliowego, tak by folia nie dotykała ciasta, dopływ powietrza zamknięty i odstawić w ciepłe miejsce na 2-3 godziny
8.piekarnik rozgrzać do 220 st
9.wyrośnięte ciasto naciąć nożem w kilku miejscach, do piekarnika wrzucić kostki lodu lub wlać na blachę wody i natychmiast na środkową formę włożyć chleb
10. piec ok. 45-50 min
11.po upieczeniu studzić na kratce

     >>> czy chleb jest upieczony? - sprawdzamy, po wyjęciu z foremki - pukając w jego spód !!! Prawidłowo wypieczony bochenek chlebka wydaje głuchy odgłos <<<


Komentarze

Popularne posty