MALINY ...sok i dżem
Co prawda do lata jest jeszcze wiele czasu, ale można już przypomnieć sobie zeszłoroczne dzieła malinkowe...którymi raczymy się przez całą zimę...
Poniżej przepisiki...
Poniżej przepisiki...
Składniki:
Sok z malin
- 250ml ciepłej wody
- 800 g malin oczyszczonych
- 300 g cukru
Sok z malin
- 250ml ciepłej wody
- 800 g malin oczyszczonych
- 300 g cukru
Dżem z malin:
- pozostałość po wykonaniu soku z malin
- 250g cukier żelujący 3:1
(jeżeli chcesz otrzymać bardziej naturalny dżem to cukier żelujący możesz zastąpić cukrem i jednym z owoców: jabłka, porzeczki, borówki lub pigwa, które w swoim składzie posiadają naturalną pektynę).
- pozostałość po wykonaniu soku z malin
- 250g cukier żelujący 3:1
(jeżeli chcesz otrzymać bardziej naturalny dżem to cukier żelujący możesz zastąpić cukrem i jednym z owoców: jabłka, porzeczki, borówki lub pigwa, które w swoim składzie posiadają naturalną pektynę).
Przygotowanie soku
Przygotuj sobie 2 wyparzone słoiki (ok. 2 x 700ml)
Przygotuj sobie 2 wyparzone słoiki (ok. 2 x 700ml)
Do naczynia miksującego wlej 250ml wody (dwie i pół MT wody)
Zamknij naczynie miksujące.
Dalej ustaw naczynie VAROMA do gotowania na parze.
Zamknij naczynie miksujące.
Dalej ustaw naczynie VAROMA do gotowania na parze.
W nim umieść 800 gram oczyszczonych malin.
Dalej wsyp 300 gram cukru kryształu. Po środku rozgarnij maliny i cukier na boki aby było widać kilka otworów przez które będzie przepływać para. Przykryj naczynie VAROMA. (Czas 16 minut, temp. Varoma, obroty 2) Na 6 minut przed końcem zmniejsz temperaturę do 110 stopni. Gdy czas się skończy wyłącz thermomix i pozwól aby sok odciekł jeszcze przez 2 minuty po wyłączeniu.
Gorący sok przelej do wyparzonego słoiczka ok.700ml i zamknij szczelnie. Odwróć do góry nogami - tak zakonserwowany sok może leżeć z powodzeniem razem z innymi przetworami.
Wykonanie dżemu
Do naczynia miksującego wlej masę owocową, która pozostała po wykonaniu soku. Dodaj cukier żelujący (stosownie do wagi podanej na opakowaniu).(Czas 4-6minut, temp. 90 stopni, obroty 4-4,5)
Gotowy dżem przekładamy do wyparzonego słoiczka i zamykamy podobnie jak sok.
Gorący sok przelej do wyparzonego słoiczka ok.700ml i zamknij szczelnie. Odwróć do góry nogami - tak zakonserwowany sok może leżeć z powodzeniem razem z innymi przetworami.
Wykonanie dżemu
Do naczynia miksującego wlej masę owocową, która pozostała po wykonaniu soku. Dodaj cukier żelujący (stosownie do wagi podanej na opakowaniu).(Czas 4-6minut, temp. 90 stopni, obroty 4-4,5)
Gotowy dżem przekładamy do wyparzonego słoiczka i zamykamy podobnie jak sok.
Komentarze
Prześlij komentarz