czekolaDOVA BABECZKA
Ciasto:
- 200 g czekolady 70%-owej
- 100 g masła
- 3 jajka kurze
- 100 gram cukru kryształu
- 30g mąki pszennej
- 200 g czekolady 70%-owej
- 100 g masła
- 3 jajka kurze
- 100 gram cukru kryształu
- 30g mąki pszennej
Opcjonalnie: można dodać element smakowy w postaci ostrej papryki lub kardamonu (niewielka ilość)
Do dekoracji:
- cukier puder
- listki mięty
- cukier puder
- listki mięty
Przygotowanie w Thermomisiu... >3
Uruchom piekarnik aby rozgrzał się do 200 stopni C.
Na kuchence na małym ogniu ustaw mały garnek, wlej do niego ok. 0,5 l wody. Na garnku umieść metalową miseczkę. W miseczce umieść masło i czekoladę aby się rozpuściły.
W tym czasie umieść w naczyniu miksującym motylek. Do naczynia wbij 3 jajka i dodaj cukier kryształ (Czas 5 minut, obroty 3,5) - ucieramy jajka z cukrem.
W czasie gdy jajka będą się ucierać rozpuszczoną czekoladę z masłem zdejmij z ognia, aby nieco przestygła.
Przygotuj też 4 foremki (kokilki) -
Przygotuj też 4 foremki (kokilki) -
Kiedy już mamy ubite jajka (kogiel mogiel - nie pomylić z filmem, hihi :) ) do naczynia miksującego dodajemy mąkę pszenną oraz opcjonalnie wybraną przyprawę.
Ustawiamy obr 2 i mieszamy , nie przerywając mieszania dodajemy po łyżce wcześniej przygotowanej czekolady.
Kiedy składniki połączą się dokładnie rozdzielić ciasto do czterech foremek (kokilek), tak aby wypełniły je na 3/4 wysokości.
Tak przygotowane umieść w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku.
Czas pieczenia 10-12 minut.
Odczekaj 2-3 min. po wyjęciu z piekarnika.
Desery wybijamy z foremek.
Dekorujemy miętą i podajemy najlepiej od razu po wyjęciu z foremek.
Wskazówki
# Aby desery wyszły bez problemu z foremek przed wlaniem ciasta wysmarować je dokładnie masłem a na dnie foremek umieść koła z papieru do pieczenia. Tak przygotowana foremka sprawi, że wyjmiesz deser nie uszkadzając go bez najmniejszych problemów.
# Aby wyjąć deser z foremki przykryj go talerzykiem deserowym, odwróć i potrząśnij kilka razy. Po podniesieniu foremki deser sam wyskoczy z niej.
# Aby uzyskać efekt płynnej czekolady (lawy) wylewającej się po przecięciu koniecznie podaj deser zaraz po wyjęciu z foremek. Późniejsze podanie nie ujmuje niczego w smaku - czekolada będzie tylko nieco mniej płynna.
Komentarze
Prześlij komentarz