SHAKSHUKA na varomie


Przepyszne danie...na śniadanie...na obiad, np.wyśmienite do placków ziemniaczanych...pychotka 🥚🥚🥚🥘
Składniki:
100-150 G cebuli,
10 g oliwy
400 g krojonych pomidorów z puszki 🍅🍅🍅
Łyżeczka soli
2-3 łyżeczki przypraw : kmin rzymski, czosnek, mielone chili, kolendra,,pieprz, do smaku
4 jajka
500 g wody
Wykonanie:
Do naczynia cebula, oliwa rozdrobnić 5s obr. 5 ,zgarnąć kopystką i dusić 3 min 120 st obr
Dodać pomidory, sól, przyprawy i zamiast miarki nałożyć koszyczek i dusić 6minut 120 st. Obr 1
Do dolnej części varomy włożyć wkład, wyłożyć papierem do pieczenia, pozostawić boczne otwory niezakryte.
Na przygotowany wkład varomy wylać masę pomidorową, za pomocą kopystki zrobić 4 wgłębienia i wbić w nie jajka,
Do naczynia wlać wodę 💧💧,nałożyć przystawkę i gotować na parze 9-11 minut ,varomy obr 1.
Można doprawić solą i podawać na gorąco
Smacznego
 

Komentarze

Popularne posty