MIÓD Z MNISZKA LEKARSKIEGO
MIODZIK...pyszniuteńki i przede
zdrowy...gdyż ja zamiast cukru używam ksylitolu...

- 750 g wody
- 350 g kwiatów mniszka lekarskiego (ok. 380 szt.), bez zielonych łodyg, oczyszczonych (patrz wskazówka)
- 1 cytryna, ze skórką, ekologiczna, pokrojona w ćwiartki
- 750 g cukru
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać kwiaty mniszka i cytrynę, gotować
15 min/100°C/obr. 1 . Wywar pozostawić w naczyniu miksującym na min. 2 godz. Po tym czasie zawartość nacznynia miksującego przecedzić do dużej miski przez koszyczek wyłożony podwójną warstwą gazy. Dokładnie odcisnąć, wywar zachować, gazę z zawartością wyrzucić. - Do naczynia miksującego wlać odcedzony wywar z mniszka, dodać cukier, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować na parze
40 min/Varoma/obr. 4 . Gorący "miód" przelać do wyparzonych słoiczków i szczelnie zakręcić. - "Miód" z mniszka lekarskiego podawać jako dodatek do pieczywa lub napojów, np. herbaty.
Komentarze
Prześlij komentarz