MIÓD Z MNISZKA LEKARSKIEGO

MIODZIK...pyszniuteńki i przede
 zdrowy...gdyż ja zamiast cukru używam ksylitolu...
  •                                       750 g wody
  • 350 g kwiatów mniszka lekarskiego (ok. 380 szt.), bez zielonych łodyg, oczyszczonych (patrz wskazówka)
  • 1 cytryna, ze skórką, ekologiczna, pokrojona w ćwiartki
  • 750 g cukru
  • Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać kwiaty mniszka i cytrynę, gotować 15 min/100°C/obr. 1. Wywar pozostawić w naczyniu miksującym na min. 2 godz. Po tym czasie zawartość nacznynia miksującego przecedzić do dużej miski przez koszyczek wyłożony podwójną warstwą gazy. Dokładnie odcisnąć, wywar zachować, gazę z zawartością wyrzucić.
  • Do naczynia miksującego wlać odcedzony wywar z mniszka, dodać cukier, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować na parze 40 min/Varoma/obr. 4. Gorący "miód" przelać do wyparzonych słoiczków i szczelnie zakręcić.
  • "Miód" z mniszka lekarskiego podawać jako dodatek do pieczywa lub napojów, np. herbaty.

Komentarze

Popularne posty