Przejdź do głównej zawartości
FIT BATONIKI KOKOSOWO-CZEKOLADOWE Z KASZY JAGLANEJ

- 200 g kaszy jaglanej
- wrząca woda, do opłukania kaszy
- 400 g wody
- 80 - 100 g ksylitolu
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego
- 240 - 250 g mleka kokosowego
- 200 g wiórków kokosowych
- 100 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao, pokrojonej na kawałki
- 70 g mleka
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej kaszę jaglaną. Przełożyć kaszę na sitko o drobnych oczkach, przepłukać wrzącą wodą.
- Do naczynia miksującego włożyć opłukaną kaszę, dodać wodę, ksylitol i ekstrakt waniliowy, gotować 15 min/100°C/obr. 1. W tym czasie formę do pieczenia (30 x 20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Do naczynia miksującego dodać mleko kokosowe, zmiksować 30 s/obr. 4-8 stopniowo zwiększając obroty.
- Dodać wiórki kokosowe, wymieszać przy pomocy kopystki 30 s/obr. 4. Przełożyć do przygotowanej wcześniej blachy, wierzch wyrównać zwilżonymi wodą dłońmi. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić 5 s/obr. 7. Czekoladę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać mleko, roztopić 3 min/60°C/obr. 2. Przełożyć na masę kokosowo-jaglaną, równomiernie rozprowadzić za pomocą kopystki, odstawić do ostudzenia i zastygnięcia masy z czekoladą na min. 3 godz. Pokroić na 24 kawałki (ok. 10 x 2,5 cm), podawać jako deser lub zdrową przekąskę.




Komentarze
Prześlij komentarz