FIT BATONIKI KOKOSOWO-CZEKOLADOWE Z KASZY JAGLANEJ


  • 200 g kaszy jaglanej
  • wrząca woda, do opłukania kaszy
  • 400 g wody
  • 80 - 100 g ksylitolu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego
  • 240 - 250 g mleka kokosowego
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 100 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao, pokrojonej na kawałki
  • 70 g mleka
  • Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej kaszę jaglaną. Przełożyć kaszę na sitko o drobnych oczkach, przepłukać wrzącą wodą.
  • Do naczynia miksującego włożyć opłukaną kaszę, dodać wodę, ksylitol i ekstrakt waniliowy, gotować 15 min/100°C/obr. 1. W tym czasie formę do pieczenia (30 x 20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  • Do naczynia miksującego dodać mleko kokosowe, zmiksować 30 s/obr. 4-8 stopniowo zwiększając obroty.
  • Dodać wiórki kokosowe, wymieszać przy pomocy kopystki 30 s/obr. 4. Przełożyć do przygotowanej wcześniej blachy, wierzch wyrównać zwilżonymi wodą dłońmi. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  • Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić 5 s/obr. 7. Czekoladę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  • Dodać mleko, roztopić 3 min/60°C/obr. 2. Przełożyć na masę kokosowo-jaglaną, równomiernie rozprowadzić za pomocą kopystki, odstawić do ostudzenia i zastygnięcia masy z czekoladą na min. 3 godz. Pokroić na 24 kawałki (ok. 10 x 2,5 cm), podawać jako deser lub zdrową przekąskę.





Komentarze

Popularne posty