IRLANDZKI CHLEB NA SODZIE
W obecnym czasie, gdzie jest problem z drożdżami, a z kolei zakwas nie każda z nas potrafi zrobić/ utrzymać, alternatywą jest własnie IRLANDZKI CHLEB NA SODZIE.
SKŁADNIKI:
250 g mąki pszennej
250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
1 ½ łyżeczki soli
1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
450 g maślanki
- WYKONANIE:
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Blachę do pieczenia oprószyć mąką, odstawić.
- Do naczynia miksującego wsypać mąkę pszenną, mąkę pszenną pełnoziarnistą, sól i sodę, wymieszać
5 s/obr. 5 . - Dodać maślankę, wymieszać
25 s/obr. 5.5 . Ciasto będzie miało luźną konsystencję (patrz wskazówka). Przełożyć na oprószony mąką blat, szybkimi ruchami uformować z ciasta kulę i przełożyć na przygotowaną blachę do pieczenia. Uformowany bochenek oprószyć mąką, następnie wykonać nacięcie na krzyż na głębokość ok. 3 cm. Piec 25-35 min (200°C). Chleb wyjąć z piekarnika, sprawdzić, czy jest upieczony (patrz wskazówka). Studzić na kratce. Podawać po ostudzeniu, pokrojony na kromki, z wybranymi dodatkami.
Komentarze
Prześlij komentarz