IRLANDZKI CHLEB NA SODZIE



W obecnym czasie, gdzie jest problem z drożdżami, a z kolei zakwas nie każda z nas potrafi zrobić/ utrzymać, alternatywą jest własnie IRLANDZKI CHLEB NA SODZIE.                                          

SKŁADNIKI:       
250 g mąki pszennej                         
250 g mąki pszennej pełnoziarnistej     
1 ½ łyżeczki soli                                   
 1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej       
 450 g maślanki

  • WYKONANIE:
  • Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Blachę do pieczenia oprószyć mąką, odstawić.
  • Do naczynia miksującego wsypać mąkę pszenną, mąkę pszenną pełnoziarnistą, sól i sodę, wymieszać 5 s/obr. 5.
  • Dodać maślankę, wymieszać 25 s/obr. 5.5. Ciasto będzie miało luźną konsystencję (patrz wskazówka). Przełożyć na oprószony mąką blat, szybkimi ruchami uformować z ciasta kulę i przełożyć na przygotowaną blachę do pieczenia. Uformowany bochenek oprószyć mąką, następnie wykonać nacięcie na krzyż na głębokość ok. 3 cm. Piec 25-35 min (200°C). Chleb wyjąć z piekarnika, sprawdzić, czy jest upieczony (patrz wskazówka). Studzić na kratce. Podawać po ostudzeniu, pokrojony na kromki, z wybranymi dodatkami.

Komentarze

Popularne posty