Przejdź do głównej zawartości
ŚLEDZIE PO CYGAŃSKU

- 1 ząbek czosnku
- 5 g czerwonej papryczki chili, świeżej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 120 g czerwonej cebuli, przekrojonej na pół
- 40 g oleju rzepakowego, tłoczonego na zimno
- 120 g ogórków konserwowych, pokrojonych na kawałki
- 150 g ketchupu
- 20 g ostrej musztardy
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
- ½ łyżeczki papryki ostrej, mielonej
- ¾ łyżeczki cukru
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, świeżo mielonego (opcjonalnie)
- 500 g filetów ze śledzi, solonych, a'la Matjas, opłukanych (patrz wskazówka), pokrojonych na 2 cm kawałki
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek i chili, rozdrobnić 3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać cebulę i 10 g oleju, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Przełożyć do miski, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć ogórki konserwowe, rozdrobnić 6 s/obr. 4. Przełożyć do miski z rozdrobnioną cebulą, czosnkiem i chili, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać pozostałe 30 g oleju, dodać ketchup, musztardę, paprykę słodką, paprykę ostrą, cukier i pieprz, wymieszać 10 s/obr. 3. Przełożyć do miski z rozdrobnionymi składnikami, wymieszać.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z sosem, odważyć do niego śledzie, wymieszać kopystką. Odstawić do lodówki na min. 2 godz.
- Śledzie po cygańsku podawać schłodzone jako przystawkę, np. z dodatkiem pieczywa.

Komentarze
Prześlij komentarz