ŚLEDZIE PO CYGAŃSKU


  • 1 ząbek czosnku
  • 5 g czerwonej papryczki chili, świeżej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 120 g czerwonej cebuli, przekrojonej na pół
  • 40 g oleju rzepakowego, tłoczonego na zimno
  • 120 g ogórków konserwowych, pokrojonych na kawałki
  • 150 g ketchupu
  • 20 g ostrej musztardy
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
  • ½ łyżeczki papryki ostrej, mielonej
  • ¾ łyżeczki cukru
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, świeżo mielonego (opcjonalnie)
  • 500 g filetów ze śledzi, solonych, a'la Matjas, opłukanych (patrz wskazówka), pokrojonych na 2 cm kawałki
  • Do naczynia miksującego włożyć czosnek i chili, rozdrobnić 3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  • Dodać cebulę i 10 g oleju, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Przełożyć do miski, odstawić.
  • Do naczynia miksującego włożyć ogórki konserwowe, rozdrobnić 6 s/obr. 4. Przełożyć do miski z rozdrobnioną cebulą, czosnkiem i chili, odstawić.
  • Do naczynia miksującego wlać pozostałe 30 g oleju, dodać ketchup, musztardę, paprykę słodką, paprykę ostrą, cukier i pieprz, wymieszać 10 s/obr. 3. Przełożyć do miski z rozdrobnionymi składnikami, wymieszać.
  • Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z sosem, odważyć do niego śledzie, wymieszać kopystką. Odstawić do lodówki na min. 2 godz.
  • Śledzie po cygańsku podawać schłodzone jako przystawkę, np. z dodatkiem pieczywa.

Komentarze

Popularne posty