FRITTATA Z CUKINIĄ

Świetny placek wytrawny i jako przekąska, i do pracy, na drugi dzień.
Zamiast gotowej mąki z ciecierzycy można samodzielnie przygotować w thermomix z ciecierzycy- do czystego i suchego naczynia włożyć 70 g suchej ciecierzycy,  zmielić 1 min/ obr. 10.
Ja nie miałam suchej ciecierzycy i użyłam mąki owsianej,  wyszło i była super .
Składniki: 3000 g cukinii, 30 g czerwonej cebuli, 40 g feta, 8-10 pomidorków koktajlowych, przyprawy.....3 jajka

WYKONANIE:

Wkład  przystawki varoma wyłożyć papierem do pieczenia, pozostawiając boczne otwory niezakryte.
Do naczynia włożyć cukinię, dodać szczyptę soli, rozdrobnić 3s/obr.5, i przełożyć do koszyczka, odcisnąć kopystką.
Do naczynia włożyć cebulę, rozdrobnić 3s/obr 5, zgarnąć że ścianek, dodać 3 jajka,70 g mąki, oregano, szczyptę pieprzu, zmiksować 10s/obr 6.
Dodać cukinię, wymieszać 10s/obr.3 wsteczne.
Przelać masę na varome, dodać ser feta w kostce i pomidorki koktajlowe.
Do naczynia wlać 500 g wody,nałożyć przystawkę i gotować na parze 22-25 min, varoma, obr.1,
Pokroić na kawałki...


Komentarze

Popularne posty