KREWETKI ZAPIEKANE W SOSIE ŚMIETANOWYM
Drugie, krewetkowe danie w dniu dzisiejszym...
Składniki:
30 g cebuli szalotki
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka koniaku /Ja dałam whyski
1 łyżeczka ziaren pieprzu kolorowego
300 g kwaśnej śmietany 18%
Masło
400 g krewetek
Sól
Szczypta pieprzu
2 łyżki szczypiorku świeżego
2 żółtka
Wykonanie:
Rozdrobnić cebulę 5s,obr.5, zgarnąć że ścianek,
Dodać oliwę, dusić 3 min,120 st, obr.1
Dodać koniak, pieprz, śmietanę, podgrzewać bez założonej miarki 10 min, 90 st.,obr kopystka, odstawić na 10 min,
Rozgrzać piekarnik do temp. 230 st.,funkcja grill, naczynie ceramiczne natłuścić masłem
Na patelni podsmażyć krewetki na dużej mocy palnika 3-4 min.lub do uzyskania różowego koloru
Krewetki oprószyć solą, pieprzem, wymieszać i przełożyć do naczynia do zapiekania
Założyć motylek, dodać szczypiorek, żółtka i szczyptę soli, wymieszać 15 s,obr. 4
Zdjąć motylek, masę śmietanową przelać do krewetek
Pięć 10-12 min, 230 st., funkcja grill
Można podawać ze swieżą bagietką
Polecam, super!
Składniki:
30 g cebuli szalotki
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka koniaku /Ja dałam whyski
1 łyżeczka ziaren pieprzu kolorowego
300 g kwaśnej śmietany 18%
Masło
400 g krewetek
Sól
Szczypta pieprzu
2 łyżki szczypiorku świeżego
2 żółtka
Wykonanie:
Rozdrobnić cebulę 5s,obr.5, zgarnąć że ścianek,
Dodać oliwę, dusić 3 min,120 st, obr.1
Dodać koniak, pieprz, śmietanę, podgrzewać bez założonej miarki 10 min, 90 st.,obr kopystka, odstawić na 10 min,
Rozgrzać piekarnik do temp. 230 st.,funkcja grill, naczynie ceramiczne natłuścić masłem
Na patelni podsmażyć krewetki na dużej mocy palnika 3-4 min.lub do uzyskania różowego koloru
Krewetki oprószyć solą, pieprzem, wymieszać i przełożyć do naczynia do zapiekania
Założyć motylek, dodać szczypiorek, żółtka i szczyptę soli, wymieszać 15 s,obr. 4
Zdjąć motylek, masę śmietanową przelać do krewetek
Pięć 10-12 min, 230 st., funkcja grill
Można podawać ze swieżą bagietką
Polecam, super!
Komentarze
Prześlij komentarz