KREWETKI Z RYŻEM I WARZYWAMI

W moim mieście raczej ciężko kupić świeże krewetki, więc jak tylko jestem w Poznaniu to zawsze kierunek 》》》 Auchan!
Więc było tak i tym razem, 2 kg krewetek i 3 dania...Tak więc weekend mieliśmy krewetkowy🦐🦐🦑🦀🦑🦐🦐
Poniżej pierwsze danie, czyli krewetki z ryżem i na parze...
Składniki:
200 g ryżu basmati
1200 g wody
3 łyżeczki curry mielonego
50 g groszku mrożonego
150 g marchewki pokrojonej w ok. 2 cm kostkę
2 jajka, roztrzepane
70 g cebuli, przekrojonej na pół,
10 g oleju
100 g krewetek, bez głów, pokrojonych na 2 cm kawałki
100 g ananasa, pokrojonego na 2 cm kawałki
1-2 łyżeczki wina ryżowego
1-2 łyżeczki sosu rybnego
Sól do smaku

WYKONANIE:
Wkład varomy wyłożyć papierem do pieczenia, pozostawić boczne otwory niezakryte
Odwazyć ryż, przepłukać zimną wodą
Do naczynia wlać wodę, dodać 2 łyżeczki curry, włożyć koszyczek z ryżem, nałożyć dolną część varomy i odważyć groszek i marchewkę, nałożyć wkład, wlać na niego jajka
Gotować na parze 18 min,varoma, obr.2
Zdjąć przystawkę varoma
Wyjąć koszyczek z ryżem, przełożyć do salaterki i odstawić w ciepłe miejsce
Do naczynia włożyć cebulę, rozdrobnić 3 s,obr.5, cebulę zgarnąć
Założyć motylek, dodać olej, dusić 5 min, 120 st, obr. Kopystka
Dodać krewetki, ananas, łyżeczkę curry, wino ryżowe, sos rybny, sól, dusić bez miarki 7 min,120 st, obr. wsteczne,kopystka
Zdjąć motylek, przełożyć do salaterki z ryżem ,dodać ugotowane warzywa i jajka/omlet (zwinąć w rulonik i pokroić w plastry), wymieszać

Smacznego!





Komentarze

Popularne posty