BABKA DROŻDŻOWA
Robię tę babkę, dlatego że nie jest mocno kaloryczna, spokojnie można pozwolić sobie na kawałek do kawusi.
CIASTO
- 1 łyżkę oleju
- 400g mąki / mieszam z pełnoziarnistą,
- 40g drożdży świeżych
- 90g masła
- 90g cukru / u mnie oczywiście ksylitol,
- 2 jajka
- 125ml mleka
- jaja,cukier,masło,drożdże miksować 3 minuty temp.37 stopni obroty poz.4
- . dodać mąkę,olej,zalać wrzącym mlekiem,wyrabiać ciasto /kłos, 9 minut
- .ciasto przełożyć do formy i umieścić w piekarniku
Pieczenie
poziom środkowy,piekarnik z termoobiegiem:
1.20 minut temp.40 stopni
2.10 minut temp. 80 stopni
3. 30 minut temp.180 stopni
Babka zawsze wychodzi i jest bardzo szybka....
cudowny przepis
nie obawiać się wyrastania ciasta w piekarniku
można dodać do ciasta rodzynek,kakao lub to co lubimy......
Komentarze
Prześlij komentarz