BABKA DROŻDŻOWA

Robię tę babkę, dlatego że nie jest mocno kaloryczna, spokojnie można pozwolić sobie na kawałek do kawusi.


CIASTO
  • 1 łyżkę oleju
  • 400g mąki / mieszam z pełnoziarnistą,
  • 40g drożdży świeżych
  • 90g masła
  • 90g cukru / u mnie oczywiście ksylitol,
  • 2 jajka
  • 125ml mleka
  1.  jaja,cukier,masło,drożdże miksować 3 minuty temp.37 stopni obroty poz.4
  2. . dodać mąkę,olej,zalać wrzącym mlekiem,wyrabiać ciasto /kłos, 9 minut
  3. .ciasto przełożyć do formy i umieścić w piekarniku

Pieczenie 
poziom środkowy,piekarnik z termoobiegiem: 

1.20 minut temp.40 stopni

2.10 minut temp. 80 stopni

3. 30 minut temp.180 stopni

Babka zawsze wychodzi i jest bardzo szybka....
 cudowny przepis
nie obawiać się  wyrastania ciasta w piekarniku
można dodać do ciasta rodzynek,kakao lub to co lubimy......




Komentarze

Popularne posty