Przejdź do głównej zawartości
CHLEB ORKISZOWY / drożdże
- Bardzo pyszny i przede wszystkim zdrowy CHLEBEK ORKISZOWY..........składniki:
- 250 g ziaren orkiszu lub mąka orkiszowa,
- 150 g wody
- 250 g mleka
- 40 g świeżych drożdży, pokruszonych
- 1 łyżeczka cukru
- 250 g mąki pszennej
- 1 - 1 ½ łyżeczki soli
- 150 g płatków owsianych, górskich
- 20 g oleju, pus dodatkowa porcja do natłuszczenia formy
- 50 g ziaren słonecznika
- WYKONANIE:
- -Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać ziarna orkiszu, zmielić 1 min/obr. 10, przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- -Do naczynia miksującego wlać wodę, mleko, dodać drożdże i cukier, podgrzewać 2 min/37°C/obr. 1.
- -dodać zmielony orkisz, mąkę, sól, płatki owsiane, olej i pestki słonecznika, wyrobić 3 min/.
- -Ciasto przełożyć do innego naczynia, przykryć ściereczką kuchenną, pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 30 min.
- -Formę do pieczenia (30 x 12 x 10 cm) natłuścić, przełożyć do niej ciasto, zwilżonymi wodą dłońmi wygładzić powierzchnię, odstawić na kolejne 15 min do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
- -Piec ok. 40 min (200°C). Kroić i podawać po ostudzeniu.
Komentarze
Prześlij komentarz