CHLEB ORKISZOWY / drożdże

  • Bardzo pyszny i przede wszystkim zdrowy CHLEBEK ORKISZOWY..........składniki:

  • 250 g ziaren orkiszu  lub  mąka orkiszowa,
  • 150 g wody
  • 250 g mleka
  • 40 g świeżych drożdży, pokruszonych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 - 1 ½ łyżeczki soli
  • 150 g płatków owsianych, górskich
  • 20 g oleju, pus dodatkowa porcja do natłuszczenia formy
  • 50 g ziaren słonecznika
  • WYKONANIE:
  • -Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać ziarna orkiszu, zmielić 1 min/obr. 10, przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  • -Do naczynia miksującego wlać wodę, mleko, dodać drożdże i cukier, podgrzewać 2 min/37°C/obr. 1.
  • -dodać zmielony orkisz, mąkę, sól, płatki owsiane, olej i pestki słonecznika, wyrobić 3 min/.
  • -Ciasto przełożyć do innego naczynia, przykryć ściereczką kuchenną, pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 30 min.
  • -Formę do pieczenia (30 x 12 x 10 cm) natłuścić, przełożyć do niej ciasto, zwilżonymi wodą dłońmi wygładzić powierzchnię, odstawić na kolejne 15 min do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
  • -Piec ok. 40 min (200°C). Kroić i podawać po ostudzeniu.




Komentarze

Popularne posty