PASTA CZOSNKOWO - PIETRUSZKOWA
Pasta Czosnkowo-pietruszkowa...馃尶
idealnie nadaje si臋 do mas艂a zio艂owego, zup, sos贸w, majonezu..馃尶馃構
1 艂y偶eczka tej pasty = 1 z膮bek czosnku.
..........>>>
100 g czosnku
30 g pietruszki (艂ody偶ki i listki)
40 g soli morskiej (grubej)
2-3 艂y偶ki oliwy z oliwek
Umie艣膰 w naczyniu do miksowania obrany czosnek- 100 g + 30 g pietruszki - 艂ody偶ki i li艣cie + 40 g soli morskiej, gruboziarnistej
>>> rozdrobnij 10 sekund / obr. 10,
W razie potrzeby- nale偶y wszystko zsun膮膰 艂opatk膮 na d贸艂 i powt贸rzy膰 t臋 czynno艣膰 jeszcze raz, a偶 do powstania 艂adnej pasty, kt贸r膮 nale偶y prze艂o偶y膰 do s艂oiczka, lekko przycisn膮膰 i pola膰 2-3 艂y偶kami oliwy z oliwek.
W razie potrzeby- nale偶y wszystko zsun膮膰 艂opatk膮 na d贸艂 i powt贸rzy膰 t臋 czynno艣膰 jeszcze raz, a偶 do powstania 艂adnej pasty, kt贸r膮 nale偶y prze艂o偶y膰 do s艂oiczka, lekko przycisn膮膰 i pola膰 2-3 艂y偶kami oliwy z oliwek.
Zamkn膮膰 s艂oik i przechowywa膰 w lod贸wce - mo偶na nawet kilka miesi臋cy przechowywa膰 ale - zawsze musi by膰 pasta pokryta oliw膮.
Pasta ta super nadaje si臋 do sosu do pizzy - miksuj臋 sos pomidorowy z t膮 past膮 i potem smaruje ciasto...ilo艣膰 pasty jak膮 dodamy do danego dania zale偶y oczywi艣cie od preferencji domownik贸w-jak bardzo lubimy czosnek...
Komentarze
Prze艣lij komentarz