ŻUREK

po ZAKWASIE...czas na ŻUREK!
Będzie robiony wg następującego przepisu:


SKŁADNIKI:
3 MT zakwasu 
3 ziemniaki (300-400 g) 
400 g białej kiełbasy
1 kostka bulionu wołowego
1 1/2 MT gęstej śmietany
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka majeranku
2 listki laurowe
2-3 ziarenka ziela angielskiego
I 1/2 l gorącej wody
sól, pieprz do smaku 


WYKONANIE:
Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w kostkę, włożyć do naczynia i zalać 1 1/2 l gorącej wody. Dodać bulion, kiełbasę pokrojoną w plasterki i gotować - czas 15 min, temp. 100 °C, obr. poz. 1. Dodać zakwas, przyprawy, 2 ząbki czosnku roztarte w połowie łyżeczki soli, doprawić do smaku solą i pieprzem, gotować - czas 4 min, temp. 100 °C, obr. poz. 1. Przed końcem gotowania dodać śmietanę (śmietanę można zahartować kilkoma łyżkami gorącego Żuru).
Żurek można podawać z cząstkami jaj na twardo.




Komentarze

Popularne posty