PIZZA ... NA CIENKIM SPODZIE

Rewelacyjna i w zasadzie szybka pizza, a do tego możemy sobie na nią pozwolić bez wyrzeczeń, gdyż faktycznie nie jest tak bardzo kaloryczna jak inne...
Ciasto:
  • 150 g wody, w temperaturze pokojowej
  • 0,5 łyżeczki cukru / u mnie ksylitol
  • 1 łyżeczki soli
  • 5 g suchych drożdży
  • 250 g mąki pszennej typ 550 / ja jak zawsze coś MUSZĘ ZROBIĆ PO SWOJEMU...czyli mieszam mąkę, np, dziś dałam ok. 150 g pełnoziarnistej i 100 g pszennej żytniej, 
Sos pomidorowy:
  • 1 puszka pomidorów bez skóry lub sos pomidorowy (przecier w kartoniku)
  • 3 ząbki czosnku lub pasta czosnkowo-pietruszkowa
  • oregano, sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
Dodatki wg uznania : pieczarki, szynka, szpinak, rukola, ser, 


CIASTO:



1. 
Do naczynia miksującego wsypać mąkę, drożdże, sól, cukier - wymieszać 15 sekund/obrót 2.

2. Wlać wodę i wyrobić ciasto 2 minuty/interwał

3. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na min. 1 godzinę (optymalnie 2 godziny), przez ten czas ciasto powinno podwoić swoją objetość.




SOS POMIDOROWY

1. Pomidory z czosnkiem, przyprawami i łyżką oliwy - zmiksować 20 sekund/obrót 5. Dobrze jest włożyć sos do lodówki na czas wyrastania ciasta, aby "przeszedł".


PIECZENIE

1. Piekarnik nagrzać do 250 st. C.
2. Blachę posmarować oliwą lub wyłożyć papierem do pieczenia.

 Wyłożyć na nią wyrośnięte ciasto i rozciągnąć palcami. Uformować równy, cieniutki placek, nie zwracając uwagi na brzegi. Ciasto posmarować sosem pomidorowym. 

3. Na sos wyłożyć wszystko wg własnego uznania...........

4. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 16-18 minut, blachę umieścić w połowie.

5. Piec  do momentu, aż brzegi dobrze się zarumienią.



SMACZNEGO


Więcej zdjęć nie zdążyłam zrobić...gdyż pizza została pochłonięta w ekspresowym tempie... Smacznego! 

Komentarze

Popularne posty