CHLEB CODZIENNY / ZAKWAS

CHLEB CODZIENNY na zakwasie
340 g zakwasu żytniego
200 g mąki żytniej, (zmielone ziarno żyta)
230 g mąki pszennej, -typ 550 lub wyższy
240 g letniej wody
15 g soli drobnej
50 g oleju roślinnego
zdrowe dodatki

1/2 łyżeczki ziaren czarnuszki
40 g ziaren słonecznika
10 g siemienia lnianego, -mielonego na mąkę
Do naczynia włożyć wszystkie składniki wg podanej kolejności i wyrobić ciasto 5 min. / Closed lid / Dough mode
Odstawić je na ok. 20 minut, żeby odpoczęło.Po tym czasie znów wyrabić 2-3 minuty / Closed lid / Dough mode
Przełożyć je do foremki, mokrą ręką wyrównać powierzchnię i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na ok 2,5 godz ( chleb na młodym zakwasie wyrasta wolniej)
Po wyrośnięciu naciąć chleb, można posypać sezamem, makiem, lub płatkami owsianymi ( co kto lubi do wyboru )
Spryskać obficie wodą i wstawić do piekarnika na najniższą szynę
Piec standardowo w temperaturze opadającej, tzn: wstawiamy chleb do piekarnika nagrzanego do 230*C, po 10 minutach obniżamy temp. do 200*C, a po kolejnych 10 minutach ustawiamy termostat na 180*C a minutnik na 40 minut.Na ok. 5-10 minut przed końcem pieczenia można otworzyć piekarnik i spryskać bochenek wodą ( najlepiej spryskiwaczem do kwiatków, który służy tylko do tego celu ). Otrzymamy wtedy chrupiącą, lśniącą skórkę tmrc_emoticons.)



Komentarze

Popularne posty