CHLEB PSZENNO-ORKISZOWY / DROŻDŻE

>> CHLEB  pszenno-orkiszowy/wiejski<<
Do naczynia miksującego>
400 g wody, 30 g drożdży, świeżych, 120 g maślanki lub kefiru > 2'/37st/obr.2
>dodać 300 g mąki pszennej, 300 g mąki orkiszowej i 150 g mąki chlebowej, 2 łyżeczki soli, 1 łyżka octu balsamicznego,/opcjonalnie 1 łyżeczkę ekstraktu słodowego -nie miałam-dałam miodu,>>> WYROBIĆ 3'/&(kłos)
>zostawić w naczyniu na ok. 30 min i ponownie wyrobić 1'/&
>piekarnik rozgrzać do 220 st
>ciasto na stolnicę i rękoma od mąki uformować bochenek, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i poczekać 15', żeby trochę wyrósł,
>ponacinać ostrym nożem kratkę na ukos na chlebie i wstawić do piekarnika
> piec 15'-220 st, następnie zmniejszyć do 190 st i piec 20-25' /pukając wchleb od spodu-wydaje głuchy dźwięk,
> pozostawić do ostygnięcia, chleb można też piec w podłużnej formie...smacznego!

Komentarze

Popularne posty