CHLEB TORUŃSKI / DROŻDŻE
- SKŁADNIKI
- 500 gram letniej wody
- 50 gram octu balsamicznego
- 1/2 MT oleju
- 220 gram mąki żytniej
- 600 gram mąki pszennej
- 50 gram drożdży
- 2 łyżeczki soli
WYKONANIE:
Do naczynia włożyć wszystkie składniki wg/kolejności.
Wymieszać składniki,czas 10 sek obr 10
Następnie ustawić czas,6 min obr interwał
Uwaga !!! już włączyć piekarnik tem 200 stopni
Ciasto przełożyć do natłuszczonej podłużnej foremki ,wygładzić wilgotną dłonią,odstawić do wyrośnięcia,kontrolować aby nie przerosło poza wysokość blaszki.
Wyrośnięte ciasto raz jeszcze wilgotną dłonią dognieść i wygładzić.Nożem wykonać nacięcie wzdłuż ciasta.
Włożyć do rozgrzanego piekarnika,piec w temperaturze 200 stopni/góra dół czas ok 50-55 min
Po upieczeniu wyjąć chleb z formy,ułożyć na brzegach tejże foremki do odparowania.Gorący chleb zwilżyć wodą pędzelkiem. CHLEB GOTOWY..Chrupiąca skórka gwarantowana..
Moja propozycja!!! Wystudzony chleb włożyć do woreczka foliowego,na dzień następny cieniutko można go kroić,nie kruszy się. Życzę powodzenia, w domowej piekarni..
SMACZNEGO.....
Komentarze
Prześlij komentarz