POWIDŁA ŚLIWKOWE Z gorzką czekoladą...

Powidła śliwkowe z gorzką czekoladą...przepyszniutkie, szybko się robią/zamiast cukru brązowego daję ksylitol



  • 1300 g śliwek węgierek, bez pestek
  • 180 g cukru trzcinowego
  • 80 g gorzkiej czekolady (o zawartości 70% kakao), pokrojonej na kawałki

  1. Do naczynia miksującego włożyć śliwki, rozdrobnić 10 s/obr. 7.
  2. Dodać cukier, gotować 20 min/100°C/obr. 2. Następnie zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować kolejne 10 min/100°C/obr. 2.
  3. Dodać czekoladę, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, podgrzać 30 min/98°C/obr. 2.
  4. Zawartość naczynia miksującego przelać do suchych, wyparzonych słoików i natychmiast zakręcić. Słoiki obrócić dnem do góry i pozostawić na 10 min, ponownie postawić dnem do dołu i odstawić do ostygnięcia. Słoiki należy przechowywać w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu.
  5. Podawać jako dodatek.
  6. POWIDEŁKA  TE  SĄ  PRZEPYSZNE ... 



Komentarze

Popularne posty