POWIDŁA ŚLIWKOWE Z gorzką czekoladą...
Powidła śliwkowe z gorzką czekoladą...przepyszniutkie, szybko się robią/zamiast cukru brązowego daję ksylitol
- 1300 g śliwek węgierek, bez pestek
- 180 g cukru trzcinowego
- 80 g gorzkiej czekolady (o zawartości 70% kakao), pokrojonej na kawałki
- Do naczynia miksującego włożyć śliwki, rozdrobnić
10 s/obr. 7 . - Dodać cukier, gotować
20 min/100°C/obr. 2 . Następnie zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować kolejne10 min/100°C/obr. 2 . - Dodać czekoladę, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, podgrzać
30 min/98°C/obr. 2 . - Zawartość naczynia miksującego przelać do suchych, wyparzonych słoików i natychmiast zakręcić. Słoiki obrócić dnem do góry i pozostawić na 10 min, ponownie postawić dnem do dołu i odstawić do ostygnięcia. Słoiki należy przechowywać w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu.
- Podawać jako dodatek.
- POWIDEŁKA TE SĄ PRZEPYSZNE ...
Komentarze
Prześlij komentarz