ROGALO❤e
Rogalo❤e
marmolada, dżem
200 g masła
30 g świeżych drożdży
20 g ksylitol
20 g mleka
130 g jogurtu naturalnego
2 jajka
1 jajko do posmarowania rogalików
500 g mąki pszennej
200 g masła
30 g świeżych drożdży
20 g ksylitol
20 g mleka
130 g jogurtu naturalnego
2 jajka
1 jajko do posmarowania rogalików
500 g mąki pszennej
Do naczynia wkładamy masło i rozpuszczamy czas 1,30 / 50 st/ obr.2. Przelewamy masło do miseczki i odstawiamy, naczynie myjemy.Wlewamy do naczynia mleko i podgrzewamy czas 10 sek, 37 st, obr.2. Dodajemy drożdze i mieszamy czas 10 sek, obr.2. Zostawiamy do wyrosnięcia na 10 minut.Potem dodajemy mąkę, jogurt, roztopione masło, jajka, cukier i wyrabiamy czas 2 minuty, Interwał. Ciasto formujemy w kulkę i wkładamy do woreczka, zamykamy szczelnie (można włożyć w jeszcze jeden woreczek i zamknąć) i wkładamy na 20 minut do miski z bardzo zimną wodą, ciasto wypłynie na wierzch. Nastepnie ciasto dzielimy na 4 części, rozwałkowujemy na kształt koła i dzielimy na 8 trójkątów, nakładamy na każdy trójkąt marmoladę, dżem i zwijamy rogaliki, tak samo postępujemy z pozostałymi częściami ciasta.Wykładamy rogaliki na blaszkę wyłożoną papierem i zostawiamy jeszcze na 20 minut, potem smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 20 minut.Po wyjęciu z piekarnika przekładamy na talerz , ja ozdobiłam gorzką czekoladą, zmielonymi orzechami, morelą i żurawiną,
Smacznego
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz