CHLEB Z GARA na maślance / DROŻDŻE
który zawsze wychodzi i jest rewelacyjny
☁️☺️☺️☺️☺️😃😃😃😃😃😃😃
☁️☺️☺️☺️☺️😃😃😃😃😃😃😃
- 500 g maślanki
- 30 g drożdży
- 1 łyżeczki miodu
- 2 łyżeczki soli
- 70 g wody
- 400 g mąki przennej
- 400 g mąki żytniej, lub dowolnej
wykonanie :
- Dodać pozostałe składniki i wyrobić 3 min /
. Zostawić w tm na 30 min.
- W tym czasie włączyć piekarnik na 210ºC i do piekarnika włożyć garnek wraz z pokrywką garnka.
- Po 30 min ciasto jeszcze raz wyrobić 1 min /
.
- Wyjąć na posypany mąką blat i uformować bochenek. Ostrym nożem namoczonym w wodzie ponacinać wierzch bochenka. Piec w nagrzanym garnku 40 min 210 °C. Po tym czasie odkryć pokrywkę i piec ok 15 min.
Komentarze
Prześlij komentarz